Το μισό ΠΑΣΟΚ… το σκέφτεται

Στη δημοσκόπηση της Κάπα Research για το «Βήμα της Κυριακής», έχει σημασία να εστιάσει κανείς στο ερώτημα που αφορά στη σύνθεση της δεξαμενής των αναποφάσιστων. Δηλαδή εκείνων που, σε αντίθεση με την εκλογική συμπεριφορά την οποία επέδειξαν στις εθνικές κάλπες του 2009, σήμερα δηλώνουν ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη για ......
το τι θα πράξουν στις κάλπες που αναμένεται να στηθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, από εκείνους που προσήλθαν το 2009 στις κάλπες και συμμετείχαν
στις βουλευτικές εκλογές, δηλώνει σήμερα αναποφάσιστο το 51,8% όσων ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, το 30,3% εκείνων που επέλεξαν τη Νέα Δημοκρατία, το 6,1% του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, το 5,7% του Κομμουνιστικού Κόμματος, και το 4,2% του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα υψηλά ποσοστά των κομμάτων εξουσίας εξηγούνται με βάση και την προϊστορία, καθώς κατά τη διάρκεια της τετραετίας, περίπου το 1/3 της εκλογικής δεξαμενής τους, δηλαδή το 30%, δηλώνει αναποφάσιστο. Ένα ποσοστό που μειώνεται όσο πλησιάζουμε προς τις επόμενες εκλογές.

Με το ΠΑΣΟΚ ωστόσο τα πράγματα φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο βάθος. Το 51,8% που δηλώνει σήμερα ότι… το σκέφτεται, είναι εξαιρετικά δύσκολο να συρρικνωθεί σε υπερθετικό βαθμό λίγο πριν τις εκλογές. Επομένως, οι απώλειες του ΠΑΣΟΚ «πάνω στην κάλπη», αναμένεται να είναι εντυπωσιακά υψηλές, περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν.

Ένα τέτοιο ισοζύγιο εκλογικής συμπεριφοράς εξηγεί κατά ένα μεγάλο μέρος και τις προβλέψεις ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αναμένεται να κινηθεί στην πρόθεση ψήφου των επόμενων εκλογών σε ποσοστά άνω του 25%. Θα έχει χάσει δηλαδή περίπου 20% από την εκλογική δύναμη του 2009!
www.statesmen.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα