ΤΟ FILIOQUE ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΠΙΣΜΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

Ο Σεβασμιότατος Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος - με τη θεολογική επάρκεια που τον διακρίνει - μας υπενθυμίζει κάτι που τείνουμε να ξεχάσουμε.

Τονίζουμε πάλιν και πολλάκις ότι η αχίλλειος πτέρνα του Παπισμού σήμερα είναι το “πρωτείο” και το “αλάθητο” του Πάπα. Τα παπικά δόγματα, τα οποία ιδιαίτερα μετά την Α΄ και......
Β΄ Βατικάνεια Σύνοδο κατέστησαν ο ακρογωνιαίος λίθος του Παπισμού και η έπαλξη από την οποία διεξάγει τους διαλόγους του με τις λεγόμενες “Ανατολικές Εκκλησίες”, όπως ατυχώς συμφύρει την Ορθόδοξη Εκκλησία με Μονοφυσιτικές και άλλες αιρετικές
ομάδες.

ΤΟ FILIOQUE Η ΒΑΣΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΠΙΣΜΟΥ
____________

Αλλά τα πράγματα δεν ήταν έτσι εξ υπαρχής. Η βασική διαφορά μεταξύ Παπισμού και Ορθοδοξίας για πολλούς αιώνες ήταν η αίρεση του Filioque. Και αυτή ακριβώς η αίρεση - μας υπενθυμίζει ο Αγιος Ναυπάκτου - ήταν το μήλον της έριδος ακόμη και στη Φερράρα - Φλωρεντία.

Η ΑΜΥΝΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΙΣΜΟΥ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ "ΠΡΩΤΕΙΟ"
____________

Με κανένα τρόπο δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας ότι η άμυνα του Παπισμού - μετά τη Β΄ Βατικάνεια Σύνοδο - θέτει ως μοναδικό όρο για την ένωση Παπισμού και Ορθοδοξίας την αδιαφιλονίκητη αποδοχή του Παπικού “πρωτείου” και “αλάθητου”.

Ολα τα άλλα το Βατικανό είναι έτοιμο να τα ανεχθεί σε μια ενότητα σε ποικιλία ακόμη και σε θέματα πίστεως.

Ετσι οι εν Ελλάδι Παπικοί λ.χ. απαγγέλλουν το Σύμβολο της πίστεως χωρίς το Filioque και το ίδιο κάνει περιστασιακά και ο ίδιος ο Πάπας χωρίς να σημαίνει ότι αναιρεί “ιώτα έν ή κεραίαν μίαν” από την αιρετική διδασκαλία του Παπισμού ότι το Αγιο Πνεύμα εκπορεύεται και από τον Υιό και όχι μόνον από τον Πατέρα, όπως ομολογούμε στο Σύμβολο της Πίστεως.

Μέσα στα ίδια πλαίσια της ανοχής σε θέματα πίστεως το Βατικανό δέχεται τους Μαρωνίτες ως μέλη του παρόλον ότι αποδέχονται μόνον πέντε Οικουμενικές Συνόδους.!!!

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΟ FILIOQUE ΤΗ ΒΑΣΙΚΗ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΣΧΙΣΜΑΤΟΣ
__________

Αλλά, ενώ το “πρωτείο” και το “αλάθητο” και η κακοδοξία των Παπικών ότι οι ενέργειες του Θεού είναι κτιστές αποτελούν βασικές διαφορές Ορθοδοξίας και Παπισμού, που εμποδίζουν τους αιρετικούς οπαδούς του Βατικανού να γίνουν δεκτοί στην Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ανεπίτρεπτο να ξεχνούμε - ή έστω να υποβαθμίζουμε - τη σημασία του Filioque, δηλαδή την και “εκ του Υιού” εκπόρευση του Αγίου Πνεύματος ως δεινή αίρεση, η οποία είναι αδύνατον να υπερπηδηθεί αν ποτέ ο Θεός ευλογήσει τους Παπικούς να επιστρέψουν στην Εκκλησία.

Οι Αγιοι Μέγας Φώτιος, Γρηγόριος Παλαμάς, Μάρκος Εφέσου Ευγενικός και Γεννάδιος Σχολάριος προς την αίρεση του Filioque έστρεψαν κατεξοχήν τα πυρά τους στο διάλογο με τους Παπικούς Φραγκολατίνους.Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα