Τη Δευτέρα τα σπουδαία...

Στη συνεδρίαση του συμβουλίου Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας θα τεθούν επί τάπητος τα σχέδια και οι προβληματισμοί γύρω από τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, χωρίς, όμως, μέχρι τώρα να φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ.

Οποιαδήποτε λύση που «μυρίζει» χρεοκοπία δεν «περπατάει», καθώς οι οίκοι αξιολόγησης το έθεσαν ως κόκκινη γραμμή και οι...
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι - πολιτικοί
και οικονομικοί - δεν θέλουν να δημιουργήσουν πιστωτικό γεγονός.

Προς το παρόν η χώρα μας έχει τη χαμηλότερη παγκοσμίως αξιολόγηση από τον οίκο Standard & Poor's στο CCC, ενώ ο οίκος Moody's την τοποθετεί στη βαθμίδα Caa1 και ο Fitch στο B+. Η αξιολόγηση των διεθνών οίκων συμβουλεύουν τους επενδυτές με την αξιολόγηση αυτή του αξιόχρεου ενός εκδότη χρέους, απαντώντας σε μία και μόνη ερώτηση: «αν δανείσω σήμερα την Ελλάδα, ποιον οικονομικό κίνδυνο αναλαμβάνω να μην εξοφληθώ τα προβλεπόμενα ποσά κατά την προβλεπόμενη ημερομηνία;».

Οι διεθνείς οίκοι ομολογούν πως ενεργούν με υποκειμενικό τρόπο: συγκεντρώνουν και εκφέρουν «γνώμες» αναφορικά με την ικανότητα ενός δανειζόμενου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Στην ελληνική περίπτωση, οι οίκοι αξιολόγησης εκτιμούν πως, σύμφωνα με τα κριτήριά τους, κάθε σχέδιο με σκοπό την προσέλκυση «της συνεισφοράς του ιδιωτικού τομέα» στο πρόγραμμα της ανάκαμψης των δημόσιων οικονομικών μεγεθών, τελικά θα καταλήξει στην πτώση της βαθμολόγησης στο κατώτατο επίπεδο, αυτό που αντιστοιχεί στη «στάση πληρωμών».

Τα εξεταζόμενα σχέδια δεν επιτρέπουν στους πιστωτές να ζητήσουν τις οφειλές εγκαίρως τη συμφωνημένη χρονική στιγμή. Υποχρεώνουν τους πιστωτές να επανεπενδύσουν στο ελληνικό χρέος, ενώ αρχικά αυτό δεν είχε προβλεφθεί.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Αθήνας αναζητούν πώς θα αποφύγουν το σενάριο της στάσης πληρωμών που θα επιφέρει βαριές συνέπειες απρόβλεπτες για την ασφαλιστική αγορά του χρέους - δηλαδή τα credit default swaps (CDS). Όμως, προς το παρόν η λύση δεν έχει εξευρεθεί.

Από πλευράς της, πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υπερασπίστηκε τις συμφωνίες δανεισμού της Ελλάδας και της Πορτογαλίας και προέβλεψε ότι και οι δυο χώρες-μέλη της Ευρωζώνης θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις κρίσεις χρέους που αντιμετωπίζουν.

Σε συνέντευξή της η Μέρκελ δήλωσε ότι «είμαι εντελώς πεπεισμένη ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει (και) ότι η Πορτογαλία θα τα καταφέρει». Πρόσθεσε ότι «προσπαθούμε να επιδείξουμε αλληλεγγύη, η οποία είναι σημαντική συνολικά για το ευρώ».

Η Ελλάδα χρειάστηκε να εισαγάγει «επώδυνες» μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε, και απέρριψε τη θέση ότι η Ελλάδα είναι ένα «βαρέλι χωρίς πάτο» σε ό,τι αφορά το χρέος. «Φυσικά αυτό δεν είναι σωστό. Σήμερα παρέχουμε στην Ελλάδα εγγυήσεις. Η Ελλάδα είναι πολύ χρεωμένη. Αλλά δεν μπορεί κανείς να πει ότι η χώρα αυτή δεν έχει ελπίδα. Υπήρξαν πολλές χώρες που χρειάστηκε να υποβληθούν σε πολύ πιο σκληρές αναδιαρθρώσεις από αυτήν», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Για διεθνές ζήτημα κάνει
Keywords
Τυχαία Θέματα