Θρησκευτικός φανατισμός και πολιτική.Ένα εκρηκτικό μίγμα που μας αφορά κι ένα επίκαιρο μήνυμα

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Εκλογές έχουμε και στη γειτονική Αίγυπτο.Και είναι εκλογές κρίσιμες όπως και οι δικές μας αλλά για διαφορετικούς λόγους. Η διαφαινόμενη αύξηση της επιρροής των ισλαμιστών προβληματίζει,όχι λόγω των θρησκευτικών τους πιστεύω,αλλά επειδή αυτά χρησιμοποιούνται ως "άρμα" πολιτικών επιδιώξεων που σε.....
πολλές άλλες χώρες έχουν καταλήξει σε βίαιες επιλογές.Το τι θα προκύψει στην Αίγυπτο,μας αφορά και για ένα
άλλο "καυτό θέμα",αυτό της ΑΟΖ.

Στην Αλεξάνδρεια ,μια πόλη που διεκδικούσε να είναι -και ήταν- το Παρίσι της Μέσης Ανατολής και παρέμεινε για πολλές δεκαετίες μια πόλη που θύμιζε Ευρώπη, βλέπεις πλέον σπάνια γυναίκα που να μην φορά μαντήλα.Αν αυτό αφορά μόνο στο θρησκευτικό συναίσθημα κανείς δεν μπορεί να πει το παραμικρό.Όμως τα όσα γίνονται στις χώρες της Αφρικής προβληματίζουν ,γιατί ο φανατισμός και ειδικά ο θρησκευτικός είναι ιός που πολύ εύκολα μεταδίδεται.

Μπορεί να μας φαίνονται πολύ μακρυνά όλα αυτά,αλλά μας αφορούν. Η προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί το θρησκευτικό συναίσθημα και η πίστη πολιτών για άλλους σκοτεινούς σκοπούς είναι μια πραγματικότητα εντός της ελληνικής επικράτειας. Στη Θράκη ,μπορεί να μην βρίσκονται υπό διωγμό όσοι είναι χριστιανοί ή τέλος πάντων δεν είναι μουσουλμάνοι,αλλά προσπάθεια εκμετάλλευσης των πιστεύω των πολιτών γίνεται και με το παραπάνω.Κι ας παριστάνουν στην Αθήνα τα κομματικά επιτελεία τους ανήξερους,αναζητώντας να βάλουν στα ψηφοδέλτιά τους ,ανθρώπους που επηρεάζονται ή παίζουν αυτά τα άκρως επικίνδυνα παιχνίδια.

Έχοντας τη τύχη να παρακολουθήσουμε την αναστάσιμη λειτουργία στο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο,ακούσαμε και το μήνυμα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου του Β'. Και ήταν ευχάριστη έκπληξη ότι το περιεχόμενό του δεν παρέμεινε στα τετριμμένα και τα γνωστά. Αναφέρθηκε στο επικίνδυνο φαινόμενο του θρησκευτικού φονταμεταλισμού.Και είπε κάποια πράγματα με τ΄ όνομά τους.

Ίσως πρέπει να αρχίσουμε να τα συζητάμε κι εδώ πριν να είναι αργά.

Όλο το μήνυμα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας:

Το χαρμόσυνο άγγελμα της Ανάστασης του Κυρίου βρίσκει την Μέση Ανατολή, τον τόπο όπου ο Θεός ως Δημιουργός διαλέχθηκε με τον άνθρωπο, να εξακολουθεί να αγωνίζεται με μεγάλες θυσίες προκειμένου να ατενίσει το δίκαιο, την κόρη οφθαλμού του Θεού στη γη. Βρίσκει την Μέση Ανατολή, τον τόπο όπου ο Υιός και Λόγος του Θεού ενανθρωπίστηκε για να θεωθεί ο άνθρωπος, να εξακολουθεί να αναζητά τον δρόμο προς την κοινωνική ειρήνη. Έναν δρόμο όμως που ναρκοθετείται από τον σφιχτό εναγκαλισμό πολιτικής και θρησκείας με την επικράτηση ριζοσπαστικών ιδεολογιών. 



Αλλά και στην υποσαχάρια Αφρική, όπου ο χριστιανισμός αυξάνεται αλματωδώς, το χαρμόσυνο άγγελμα της Ανάστασης του Κυρίου δεν φτάνει ειρηνικά στις ψυχές όλων των ανθρώπων, αφού βίαια περιστατικά θέτουν υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα της ελεύθερης θρησκευτικής έκφρασης. Στην υποσαχάρια Αφρική, όπου έχει το σπίτι του το ένα τέταρτο των Χρ
Keywords
Τυχαία Θέματα