Θέατρο σκιών

Γράφει : ο Θεόφιλος Αιγινήτης*

Όταν κάποτε ήμουνα πιτσιρίκος, εκεί στην μακρινή εποχή της Γερμανικής κατοχής, με τα ελάχιστα χρήματα που διαθέταμε αγοράζαμε από το περίπτερο του κυρ Αντρέα, κόλλες χαρτί που πάνω τους ήτανε λιθογραφημένοι ο Καραγκιόζης, η Αγλαΐα τα κολλητήρια, ο Χατζατζάρης (έτσι τον λέγαμε) ή Χατζιαβάτης, ο μπάρμπα Γιώργος και....
άλλοι πρωταγωνιστές του θεάτρου σκιών, το σαράι και η παράγκα .
Όλο χαρά βγαίναμε όλη η πιτσιρικοπαρέα απ’ το περίπτερο και τρέχαμε στην πλατεία (την έχω περιγράψει στο βιβλίο μου «σβουρλάκι») που ήταν μπροστά στα σπίτια μας και πέφταμε
με τα μούτρα στη δουλειά.
Με αλευρόκολλα τους κολλάγαμε πάνω σε χαρτόνια που είχαμε μαζέψει από τα χαρτοκιβώτια που περιείχαν κουτιά με συμπυκνωμένο γάλα που μας έστελνε η UNRA. Τους κόβαμε γύρω γύρω, ενώναμε με σύρμα τον κορμό με τα πόδια και τα πόδια και τα χέρια, τους ανοίγαμε μάτια και πτυχώσεις στα ρούχα τους, τους βάζαμε και ξυλάκια για να τους κινούμε όπως θέλουμε και να μη φαινόμαστε εμείς που τους κινούμε και οι καραγκιόζηδές μας ήτανε έτοιμοι μέχρι το βράδυ που θα δίναμε την παράσταση, με ένα παλιό σεντόνι και κεριά ή καμιά λάμπα πετρελαίου.
Τώρα θα μου πείτε τι μ’ έπιασε και τα θυμήθηκα όλα αυτά.
Οι ομοιότητες ρε παιδιά.
Τότε ακούγαμε έστω και μικρά παιδιά το όνομα Χίτλερ τώρα ακούμε το όνομα Μέρκελ, τότε ακούγαμε για Καγκελαρία τώρα ακούμε Μπούτεσμπανγκ.
Ακούγαμε για Τρίτο Ράιχ και τώρα ακούμε Δεύτερο Μνημόνιο.
Μετά την Γερμανική κατοχή ακούγαμε UNRA και τώρα ακούμε USA και ΔΝΤ.
Η διαφορά είναι πως τους Καραγκιόζηδες και τότε τους παίρναμε τυπωμένους έτοιμους, αλλά βάζαμε και μεις το χεράκι μας, ενώ τώρα μας έχουν στείλει έτοιμους καμιά τρακοσαριά Καραγκιόζηδες που δίνουν τις παραστάσεις τους σε ένα μεγάλο κτίριο που το λένε Βουλή.
Τότε κρατούσαμε εμείς τα ξυλάκια των Καραγκιόζηδων και τους κινούσαμε, ενώ τώρα τα ξυλάκια είναι τόσο μακριά που τα κινούν από πολύ μακριά και εμείς παρακολουθούσαμε ξέγνοιαστοι την παράσταση χτυπώντας παλαμάκια.
Το εισιτήριο όμως όσο πάει και ακριβαίνει και οι θεατές μαζεύτηκαν αγανακτισμένοι μπροστά σ’ αυτό το μεγάλο κτίριο που λέγεται Βουλή και εκφράζουν τη δυσφορία τους, που οι Καραγκιοζοπαίχτες και οι Καραγκιόζηδες θέλουν να τους πιούν το αίμα.
Μάλιστα οι αγανακτισμένοι θεατές αποφάσισαν να ανεβάσουν κι’ αυτοί μερικές παραστάσεις στην πλατεία που είναι απέναντι από τη Βουλή, για αντίπραξη. Απ’ ότι πληροφορήθηκα οι τίτλοι των παραστάσεων θα είναι «ο Καραγκιόζης και οι προστάτες του», «Ο μέγας Αλέξανδρος φονεύει τον όφη», και «ο Καραγκιόζης παίρνει τη μάνα του και φεύγει». Για το υπόλοιπο πρόγραμμα δεν είμαι ενήμερος.
Όταν με το καλό τελειώσει η παράσταση μέσα και έξω από τη Βουλή, μην περιμένετε να γλυτώσουμε από τους καραγκιοζοπαίχτες γιατί πάντα θα υπάρχουν ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ.

*ο Θεόφιλος Αιγινήτης είναι Ζωγράφος-Συγγραφέας

http://tonoikaipnevmata.wordpress.com/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί
Keywords
Τυχαία Θέματα