"Θα μελετήσει" η Μέρκελ τις προτάσεις των Βρυξελλών για τα ευρω-ομόλογα

Η γερμανική κυβέρνηση επανέλαβε με τρόπο κατηγορηματικό, ότι εναντιώνεται στην κοινή έκδοση χρέους στην ευρωζώνη, την ώρα που κυκλοφορούν πληροφορίες ότι στη διάρκεια της εβδομάδας, πιθανόν αύριο Τετάρτη, με μια "Πράσινη βίβλο" η Επιτροπή στις Βρυξέλλες θα καταθέσει τρεις προτάσεις της για την....
έκδοση ευρω-ομολόγων.

Όπως επισήμανε η κυβέρνηση στο Βερολίνο, η καγκελάριος Μέρκελ εναντιώνεται, πάντοτε, στην ιδέα του
ευρω-ομολόγου, "όμως θα μελετήσει τις προτάσεις των Βρυξελλών, ώστε αμέσως μετά να επακολουθήσει διαβούλευση με τη γαλλική και με την ιταλική κυβέρνηση".

"Βεβαίως μπορεί να δηλώσουμε ότι, κατ'αυτές τις συναντήσεις όλα, ανεξαιρέτως, θα γίνουν αντικείμενο διαβούλευσης" τόνισε ο εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στις επικείμενες συναντήσεις της καγκελαρίου με τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι και με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής των Βρυξελλών, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατέστησε με δηλώσεις του σαφές ότι, τα ευρω-ομόλογα ενδέχεται να κυκλοφορήσουν, "μόνον στην περίπτωση που προηγηθεί μια δημοσιονομική πειθαρχία σε επίπεδο κρατών-μελών στην 17μελή ευρωζώνη, με μια ταυτόχρονη ενίσχυση του συντονισμού οικονομικών πολιτικών. Μόνον σε μια τέτοια περίπτωση θα έχει νόημα να αποκτήσουμε στην Ευρώπη ένα είδος "ομολόγων για την (οικονομική) σταθερότητα"--αυτός είναι ο όρος που η Επιτροπή στις Βρυξέλλες προτιμά, προς το παρόν, αντί του εθιμικά ως τώρα χρησιμοποιούμενου ευρω-ομόλογο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα