Θ. Βενιάμης: «Απαράδεκτοι και επιζήμιοι οι πειραματισμοί στην Ελληνική ναυτιλία»

Σε μια φράση του μεγάλου Έλληνα εικαστικού Γιάννη Τσαρούχη, σύμφωνα με την οποία «στην Ελλάδα, είσαι ότι δηλώσεις», ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδωρος Βενιάμης συνέπτυξε όλη την παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί εδώ και πολύ καιρό στην Ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα αναφορικά με τον ρόλο εξω - θεσμικών παραγόντων στα ζητήματα της πρώτης ναυτιλιακής βιομηχανίας του πλανήτη.
Ο κ. Βενιάμης μιλώντας τη περασμένη Παρασκευή το βράδυ, στην διάρκεια της εκδήλωσης του εορτασμού της «Ημέρας του Ελληνικού Εμπορικού
Ναυτικού», είχε απέναντι του ένα.....
κοινό το οποίο αποτελούνταν από σχεδόν 1.000 ναυτιλιακούς παράγοντες της χώρας, αλλά και άλλους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, οι οποίοι και τον χειροκρότησαν θερμά όταν τον άκουσαν να μη μασά τα λόγια του, αλλά να αποδίδει με ευθύ και ξεκάθαρο λόγο τις ευθύνες όπου αναλογούν για την διάλυση του θεσμικού ναυτιλιακού φορέα του χώρας, του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

«Οι παρεμβάσεις (της Πολιτείας) για την όποια στήριξή της ναυτιλίας», είπε ο κ. Βενιάμης, «πρέπει να είναι τόσες και τέτοιες που να ανοίγουν νέους δρόμους και προ πάντων να μη κλείνουν τους παλιούς και δοκιμασμένους.

Η περίπτωση των άστοχων πειραματισμών στον διοικητικό φορέα του κλάδου, πρέπει να γίνει παράδειγμα προς αποφυγή.

Γιατί και το παρόν και το μέλλον της ναυτιλίας, έχουν ανάγκη από ισχυρά διοικητικά μετόπισθεν, όχι μόνο για τις καθημερινές λειτουργικές ανάγκες της και για την διατήρηση των δεσμών της με τον τόπο, αλλά και για την προστασία των ζωτικών της συμφερόντων στον διεθνή διάλογο.

Εκεί, που ούτε ο τυπικός γραφειοκράτης της στεριάς, ούτε ο φορέας κάποιων συγκεχυμένων θεωρητικών γνώσεων, μπορούν να σταθούν και να τα βγάλουν πέρα.

Όταν μάλιστα υποκαθιστούν αυθαίρετα, την ειδική γνώση του έμπειρου στελέχους του Λιμενικού Σώματος. Επομένως», τόνισε, «οι φιλόδοξες επιδιώξεις κάποιων κυρίων καθηγητών, για μας, είναι εκτός τόπου και χρόνου. Θα έλεγα μάλιστα ότι είναι επιζήμιες και για αυτό απαράδεκτες».

Αναλυτικότερα ο κ. Βενιάμης είπε τα ακόλουθα:

«Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω τον χαιρετισμό μου στη σημερινή εκδήλωση, με μια προσωπική άποψη για το τι είναι ακριβώς, η Μεγάλη Ελληνική Ναυτιλία που τις τελευταίες δεκαετίες προκαλεί το αμείωτο ενδιαφέρον, την εκτίμηση, τον θαυμασμό αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις, τον δικαιολογημένο σκεπτικισμό της διεθνούς κοινότητας, για το πώς και από πού προέκυψε αυτό το καθαρώς ελληνικό επίτευγμα.

Η απλή αξιολόγηση των δεδομένων, φαίνεται να μην απαντά στη κοινή λογική και να μην πείθει τον ορθολογισμό της επιστήμης.

Κυρίες και Κύριοι,

Η Ναυτιλία των Ελλήνων, πέραν από τον μεγάλο στόλο - το μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και από τους μεγαλύτερους και τους πιο σύγχρονους στον κόσμο - που έχει θέσει στην υπηρεσία του διεθνούς εμπορίου, πέραν από τον όγκο των ναυπηγήσεων, των κεφαλαίων που επενδύονται, της συναλλαγματικής προσ
Keywords
Τυχαία Θέματα