Τα μυστικά της γυναικείας επιχειρηματικότητας

Της Χριστίνας Τσερβελή

Με την πάροδο του χρόνου φαίνεται ότι η γυναίκα αποκτά όλο και πιο ισχυρή θέση στον επιχειρηματικό κλάδο, καταφέρνοντας όχι μόνο να επιβιώσει αλλά και να καταξιωθεί επαγγελματικά, καταρρίπτοντας έτσι τον μύθο που θέλει τον άντρα κυρίαρχο της επιχειρηματικότητας.

Κόντρα στον άνεμο της οικονομικής κρίσης και....
κουβαλώντας εμπειρία πολλών χρόνων, τρεις γυναίκες επιχειρηματίες αποκαλύπτουν στη Voria.gr τα μυστικά της επιτυχίας, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σ’ έναν καθαρά ανδροκρατούμενο χώρο αλλά
και τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μία γυναίκα για να καταφέρει να ξεχωρίσει και να ανταπεξέλθει στο συγκεκριμένο χώρο.

«Μία γυναίκα επιχειρηματίας είναι πιο συγκροτημένη και πιο επικεντρωμένη στο στόχο της από ότι ένας άντρας. Έχει όραμα. Οι γυναίκες είμαστε πιο ευρηματικές, πιο διαλλακτικές και πιο ευέλικτες. Μπορούμε να ελισσόμαστε ευκολότερα», αναφέρει η κ. Δέσποινα Τριακοσάρη, η οποία ασχολείται με το εμπόριο λιπαντικών αυτοκινήτων και είναι ιδιοκτήτρια της εταιρείας «Eurospeed», ενώ είναι και πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδας (ΣΕΓΕ).

Για το δυναμισμό και το πείσμα της γυναίκας επιχειρηματία κάνει λόγο η κ. Κλαούντια Παπαγιάννη, ιδιοκτήτρια του «Οινοποιείου Παπαγιάννη», τονίζοντας ότι μία γυναίκα ξέρει να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά της και μπορεί να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

«Ενδεχομένως, μία γυναίκα έχει πιο ανοιχτό μυαλό από έναν άντρα. Με την επιμονή και την υπομονή που τη διακρίνει μπορεί να τα καταφέρει. Το γεγονός ότι δεν ανοίγεται και είναι πιο προσεκτική στις κινήσεις της, σίγουρα την κάνει πιο έξυπνη και πιο "πονηρή" με την καλή έννοια», τονίζει η κ. Παπαγιάννη, προσθέτοντας ότι η γυναίκα «γνωρίζει την καχυποψία που θα αντιμετωπίσει και έχει μάθει να ελίσσεται με διαφορετικούς τρόπους».

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η γυναίκα έχει πολλές ικανότητες ώστε να διακριθεί στον ανδροκρατούμενο επιχειρηματικό χώρο, αρκετοί είναι αυτοί που την αντιμετωπίζουν με αμφισβήτηση και δυσπιστία, σύμφωνα με την κ. Πολυμνία Αλεξιάδου, η οποία δραστηριοποιείται στο εμπόριο ξυλουργικών μηχανημάτων και είναι η ιδιοκτήτρια της εταιρείας ΠΑΞΥΛ.

«Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα δραστηριοποιούνται οι γυναίκες σε αυτό το χώρο, ο οποίος ήταν ανέκαθεν ανδροκρατούμενος και παραμένει. Για κάποιον που δεν σε ξέρει είναι δύσκολο να τον πείσεις ότι κατέχεις καλά αυτό με το οποίο ασχολείσαι. Για να αντιμετωπίσω την αμφισβήτηση φρόντισα να είμαι πάρα πολύ καλά διαβασμένη και να ενημερώνομαι συνεχώς για τις τεχνολογικές εξελίξεις και για ότι καινούριο υπάρχει στην αγορά», σημειώνει η κ. Αλεξιάδου, η οποία είναι και Β' αντιπρόεδρος του ΣΕΓΕ.

Για αμφιβολία και δυσπιστία απέναντι στην γυναίκα επιχειρηματία μιλά και η κ. Παπαγιάννη, η οποία παραδέχεται ότι στην αρχή αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι δεν θα τα καταφέρει και θα «εξαφανιστεί» πολύ γρήγορα από την αγορά. Ωστό
Keywords
Τυχαία Θέματα