Στεφ. Μάνος : Με καπέλο 200 δις δρχ. η ανάθεση των υποβρυχίων​!

«Στημένος» ο διαγωνισμό​ς πώλησης του Σκαραμαγκά στους Γερμανούς!

Ένα άλλο θέμα που προκάλεσε συζητήσεις το καλοκαίρι του 2001, ήταν η περίπτωση της πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην γερμανική εταιρία HDW η οποία όμως πώληση συνοδευόταν και από μια παραγγελία του Πολεμικού Ναυτικού για την κατασκευή τριών υποβρυχίων, συνολικού ύψους 400 δις δρχ! Η υπόθεση αυτή, όπως είναι γνωστό εξελίχθηκε στη συνέχεια
σε σκάνδαλο διασπάθισης δημοσίου χρήματος, καθώς υπήρξαν καταγγελίες για «μίζες» που......
διακινήθηκαν σε διάφορα πρόσωπα, ενώ ο τότε υπουργός Αμύνης, Ακης Τσοχατζόπουλος, παραπέμφθηκε την 1η Ιουλίου 2011 από τη Βουλή στη Δικαιοσύνη με 216 ψήφους για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Μάνος: Γνωρίσματα στημένου διαγωνισμού στον Σκαραμαγκά!

Τότε όμως, το καλοκαίρι του 2001, ο Στέφανος Μάνος, σε μιά συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε στις 13 Αυγούστου στον «Τύπο της Κυριακής», είχε καταγγείλει, ότι ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά είχε «εξωτερικά γνωρίσματα ενός στημένου διαγωνισμού» , καταγγέλλοντας ότι συνοδεύθηκε από την ανάθεση της κατασκευής τριών υποβρυχίων συνολικού κόστους 400 δισ δρχ, ενώ το ποσό που θα διέθετε η γερμανική εταιρία για να εξαγοράσει τα Ναυπηγεία ήταν σχεδόν ασήμαντα! Μάλιστα στην συνέντευξη εκείνη ο κ. Μάνος, που ήταν από τους πιο θερμούς οπαδούς των αποκρατικοποιήσεων, δεν είχε διστάσει να ζητήσει την ματαίωση της πώλησης και το κλείσιμο των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, καθώς θεωρούσε ότι η ανάθεση της κατασκευής των τριών υποβρυχίων συνολικού ύψους 400 δρχ. ήταν διπλάσια του πραγματικού κόστους των υποβρυχίων που κατασκεύαζε η ίδια εταιρία στη Γερμανία, αφήνοντας βαρύτατους υπαινιγμούς για «φαγοπότι» με τα επί πλέον 200 δις. δρχ.! Χαρακτηριστικά ο κ. Μάνος, τότε πρόεδρος των «Φιλελευθέρων» στην συνέντευξή του εκείνη είχε δηλώσει ,μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

« Δηλαδή θεωρώ ότι με τις συνθήκες υπό τις οποίες γίνεται ο διαγωνισμός , η μόνη εταιρία που μπορούσε να τον διεκδικήσει, ήταν στην ουσία η HDW. Απλώς έγινε ένας διαγωνισμός, περισσότερο για να καλυφθούν οι τύποι ίσως. Λέω ότι έχει τα εξωτερικά γνωρίσματα ενός στημένου διαγωνισμού».

Πώς ο Σημίτης έδωσε το 49% στους εργαζόμενους!

Σε σχέση δε με την στάση των εργαζομένων που συμφωνούσαν με την πώληση, ο κ. Μάνος ήταν αποκαλυπτικός:» Οι εργαζόμενοι έχουν αποκτήσει το 49% των μετοχών του Ναυπηγείου. Τους το παραχώρησε ο κ. Σημίτης όταν ήταν υπουργός Βιομηχανίας, δήθεν για να βοηθήσουν στην εξυγίανση του Ναυπηγείου.( σ.σ. Η παραχώρηση των μετοχών έγινε με πολιτική επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, μετά την επιστροφή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τον πρώτο αγοραστή που ήταν ο Ομιλος Περρατικού, μετά την γνωστή δολοφονία του Κωστή Περρατικού από την «17Ν»). Επίσης , στη συνέχεια ο κ. Μάνος πρόσθετε, στη συνέντευξή του: «Συνεπώς τώρα εφ όσον συμμετέχουν στο Ναυπηγείο, έχουν λόγο. Το γεγονός ότι επιλέγουν τη HDW, κατά την άποψή μου
Keywords
Τυχαία Θέματα