“Στα παλιά μας τα παπούτσια”

Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για το θέμα της Λιβύης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος… στρίμωξε τον Γιώργο Καρατζαφέρη για τις αναφορές του Προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού στα έγγραφα του Wikileaks, ενώ, στρεφόμενος προς τον Γιώργο Παπανδρέου,
θύμισε στον Πρωθυπουργό τις ιστορικές και βαθιές σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με το....
καθεστώς Καντάφι.

Ακολουθεί το κείμενο της δευτερολογίας του κ. Αβραμόπουλου:

«Όλοι παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον αυτή τη συζήτηση. Είναι ξεκάθαρο, μέσα από τα όσα ελέχθησαν, ότι υπάρχουν και διαφορές. Υπάρχουν και αντιρρήσεις. Πέρα, όμως, και πάνω από οτιδήποτε άλλο, αυτό που προέχει, αυτές τις ώρες, είναι να οριστεί με σαφήνεια η πολιτική μας μπροστά σε μια κρίσιμη κατάσταση, που εξελίσσεται επικίνδυνα στην περιοχή μας, και που, εκ των πραγμάτων, θέτει σε κίνδυνο τα ζωτικά μας συμφέροντα.

Η Ελλάδα, όπως είπα και στην αρχή, έχει χρέος να είναι παρούσα. Να συμβάλλει στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής πολιτικής, να έχει λόγο, άποψη και ρόλο. Ιδιαίτερα τώρα, ως προς το βαθμό συμμετοχής και το ρόλο μας, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το ίδιο διεκδικούν και οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Στοχεύοντας και αυτές στην ενίσχυση της παρουσίας τους και την προάσπιση των δικών τους συμφερόντων.

Αυτό δεν γίνεται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με την αποχή, αλλά ούτε και με αφορισμούς και εξορκισμούς. Κανείς, μα κανείς, σε αυτή την αίθουσα δεν θέλει την αιματοχυσία, τον άδικο χαμό ανθρώπινων ζωών, τον πόλεμο, την ανθρώπινη δυστυχία.

Είναι απορίας άξιο, πώς, σε αντίθεση με τις ηγεσίες άλλων χωρών της βορείου Αφρικής, ο Καντάφι δεν αντιλαμβάνεται ότι η αρχή του τέλους του καθεστώτος του έχει έλθει. Μια ύστατη πράξη ευθύνης θα ήταν η αποχώρησή του. Όσοι συνομιλούν μαζί του, αυτό πρέπει να του υποδείξουν.

Κύριε Πρωθυπουργέ, σας άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή. Και μιας και κάνατε αναφορά στη Νέα Δημοκρατία και σε αυτά που κατά καιρούς έχουν λεχθεί, πρέπει να θυμίσουμε κάτι: Πέραν των θεμιτών διακρατικών σχέσεων -και εμείς ως κυβέρνηση, είχαμε σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής- δεν πρέπει να αρνείστε ότι υπήρχαν και εκλεκτικές σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τον Καντάφι. Δεν τα ξεχνούμε αυτά.

Θυμηθείτε παλαιότερα τι γινόταν. Και θα σας θυμίσω και κάτι το οποίο προέρχεται από τη δική μου εμπειρία στο Διπλωματικό Σώμα. Όταν είχε ζητήσει ο Καντάφι να επισκεφθεί την Ελλάδα το 1982 -και ορθώς ο Ανδρέας Παπανδρέου του διεμήνυσε να μην έρθει- ξέρετε τι είχε ζητήσει; Να αποβιβαστεί στο Φάληρο και να ανέβει έφιππος στην Πλατεία Συντάγματος. Να «εκπαραθυρώσει» τον Πρωθυπουργό από το Μαξίμου για να εγκατασταθεί εκεί. Τέτοιο ήταν το θράσος του!

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναγνωρίσει, σήμερα, ότι το καθεστώς Καντάφι εκφυλίστηκε, και δημόσια να το καταδικάσει. Αυτή είναι μία υπεύθυνη στάση κόμματος.

Σε ό, τι αφορά, τώρα και τις παρατηρήσεις που έγιναν.

Κυρία Παπαρήγα, δεν αναφέρθηκα σε «οποιαδήποτε
Keywords
Τυχαία Θέματα