Στα χαρτιά ο φράχτης του Έβρου

Θα καθυστερήσει τελικά η κατασκευή του συρμάτινου φράχτη στον Έβρο. Και μπορεί στις αρχές Φεβρουαρίου ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής να εγκαινίαζε ο ίδιος την έναρξη των εργασιών, όμως ο εργολάβος δεν έχει εγκατασταθεί ακόμη και υπολογίζει να πιάσει δουλειά καθυστερημένα μετά το.....
Πάσχα.

Στις αρχές της εβδομάδας ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, δήλωνε ότι ο «φράχτης» θα είναι έτοιμος μέχρι τον Ιούνιο, όμως ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που
έχει αναλάβει το έργο, ο κ. Πέτρος Δαγρές, μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν θα είναι δυνατό πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Οσο για τα εγκαίνια έναρξης των εργασιών στις 6 Φεβρουαρίου κοντά στο χωριό Βύσσα του Εβρου, αφορούσαν μόνο ένα μεταφερόμενο ομοίωμα του φράχτη, μήκους μόλις 2 μέτρων, που χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες των τηλεοπτικών συνεργείων και των φωτορεπόρτερ.
Ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας ΔΑΓΡΕΣ ΑΤΕ αποδίδει την καθυστέρηση στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Λόγω και του παρατεταμένου χειμώνα τα συνεργεία δεν μπορούσαν να εγκατασταθούν και να αρχίσουν τις εργασίες, κάτι που ελπίζουν να είναι δυνατό να γίνει μετά το Πάσχα.
Το τελευταίο διάστημα έγιναν οι τοπογραφικές εργασίες με την αποτύπωση της περιοχής και την επιλογή της προτεινόμενης χάραξης και το σχέδιο υποβλήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ετσι προϋπόθεση για την έναρξη των εργασιών του εργολάβου είναι και η έγκριση της προτεινόμενης χάραξης.
Με βάση τη σύμβαση που είχε υπογραφεί στα τέλη Ιανουαρίου η ολοκλήρωση της κατασκευής του φράχτη -ως «τεχνικό εμπόδιο» αναφέρεται στα χαρτιά- προβλεπόταν να γίνει μέσα σε 5 μήνες, με καταληκτική ημερομηνία τη 19η Ιουνίου 2012. Ομως η μη εγκατάσταση ακόμη των συνεργείων μεταθέτει εκ των πραγμάτων την ολοκλήρωση του έργου από τα τέλη Ιουνίου τουλάχιστον στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Για το έργο του «φράχτη», μήκους 10.350 μέτρων και προϋπολογισμού αρχικά 5,4 εκατ. ευρώ, υπέβαλαν προσφορές 14 εταιρείες για να αναδειχθεί μειοδότης με το ποσό των 3,2 εκατ. ευρώ η εταιρεία ΔΑΓΡΕΣ ΑΕ, που έχει έδρα την Αλεξανδρούπολη.
Η εγκατάστασή του θα γίνει μόνο σε ένα χερσαίο τμήμα από τα 150 συνολικά χλμ. που είναι το σύνορο με την Τουρκία, στα βόρεια του Εβρου στο ύψος των Καστανιών. Θα ξεκινά από τις Καστανιές και τη «μεθοριακή πυραμίδα 2» και θα φτάνει μέχρι τη «μεθοριακή πυραμίδα 23» που συναντά το ποτάμι του Εβρου. Στην περιοχή αυτή ο ποταμός Εβρος «μπαίνει» μέσα στην Τουρκία για ένα μήκος περίπου 10 χλμ. και συνεχίζει μετά προς τα κάτω ως κοινό σύνορο Ελλάδας Τουρκίας.
Αυτό το κομμάτι του χερσαίου τμήματος αποτελεί ένα από τα πιο προβληματικά μέρη των συνόρων, αφού οι λαθρομετανάστες με τη βοήθεια συνήθως των Τούρκων διακινητών περνούν εύκολα το ποτάμι. Στη συνέχεια κρύβονται στην περιοχή, ώστε να μην εντοπιστούν από τους συνοριοφύλακες και περιμένουν για να τους παραλάβουν και να τους μεταφέρουν με διάφορους τρόπους στο εσωτερικό της χώρας.
Οσοι λαθρομετανάστ
Keywords
Τυχαία Θέματα