Σπύρος Κουβέλης στην Βουλή: «Υπό κανονικές συνθήκες δεν θα ψήφιζα έναν τέτοιο προϋπολογισμό»

Στην ομιλία μου στη συνεδρίαση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, είχα πει ότι η Ελλάδα ζει μια περίοδο πολεμου.

Δεχόμαστε επιθέσεις από αγορές, αμφισβήτηση θέσης σε ΕΕ και κεκτημένων όπως η συμμετοχη στο Ευρώ, αλλά και μια σειρά συνεπακόλουθων απειλών που μπορεί να μη γίνονται με την γνωστή έννοια του πολέμου, είναι όμως πολύ υπαρκτές και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την αδύναμη θέση στην...
οποία βρέθηκε η χώρα μας

Είχα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και είχα ζητήσει από τον νέο Πρωθυπουργό να κάνει ότι
είναι αναγκαίο για να βγει η χώρα από το μάτι του κυκλώνα, και να σταθεροποιηθεί η θέση της

Αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν μου επιτρέπει να αμφισβητήσω το αν μπορώ η όχι να ψηφίσω τον προϋπολογισμό.

Και εξηγούμαι:
Αν μεν η άρνηση ψήφου μπορούσε να οδηγήσει σε απόρριψη του, κάτι τέτοιο θα έφερνε τη χώρα σε επίπεδο τεράστιας ανασφάλειας, κλυδωνισμών, και κατά πάσα πιθανότητα φέρνοντας μας μπροστά στην τελευταία πράξη πριν την πτώχευση και την έξοδο από το ευρώ.

Αν πάλι η άρνηση ψήφου γινόταν – οπως θα μπορούσε να γίνει – εκ του ασφαλούς, γνωρίζοντας δηλαδή ότι έτσι κι αλλιώς ο προϋπολογισμός θα υπερψηφιστεί, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε – για να χρησιμοποιήσω ένα όρο που πρόσφατα εισήχθη στη βουλή – τζάμπα μαγκια. Κι εγώ τζάμπα μάγκας δεν θέλω να είμαι.

Όμως υπό κανονικές συνθήκες, ένα τέτοιο προϋπολογισμό δεν θα τον ψήφιζα. Και να σας πω γιατί:

Όχι μόνο γιατί περιλαμβάνει φορολογικά μέτρα που θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την τρομακτικά δυσχερή θέση των μεσαίων και κατώτερων εισοδηματικών στρωμάτων της χώρας μας.

Ούτε μόνο γιατί κάτι τέτοιο επιτείνει τον ορατό κίνδυνο της κοινωνικής αναταραχής αλλά και της μαζικής εξόδου των ικανοτέρων νέων Ελλήνων για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον.

Ακόμη περισσότερο γιατί σε αυτόν τον προϋπολογισμό δεν βλέπω – περα από την εργώδη προσπάθεια αύξησης των εσόδων – να περιγραφεται καν ένα σχέδιο ουσιαστικής αναπτυξιακής πορείας της χώρας.

Στις σημερινές συνθήκες θα ηθελα ένα προϋπολογισμό που θέτει τις βάσεις για αξιοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, των φυσικών πόρων, ιδιαίτερα των ανανεώσιμων, του φυσικού κάλλους, της γεωγραφικής και γεωπολιτικής θεσης της, και φυσικά της δημιουργικότητας των Ελλήνων.

Που είναι όλα αυτά;

Η ανάπτυξη κυρίες και κύριοι συνάδελφοι δεν ερχεται αυτόματα απο την ενίσχυση της ρευστοτητας στην αγορά. Αν δεν υπάρχει αναπτυξιακό σχέδιο, το μόνο που αυτο πετυχαίνει ειναι να τονώσει την κατανάλωση, και όλοι ξέρουμε που μας οδήγησε αυτό.

Γι αυτό αντί να ακούμε την ίδια ιστορία που ακούμε εδώ και καιρό για τα δις που θα πέσουν από το ΕΣΠΑ στην αγορά, καλό θα ήταν να εξηγήσει ο αρμόδιος υπουργός το αναπτυξιακό σχέδιο που θα εξυπηρετήσει η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων.

Και μαζί με αυτό μια σειρά από άλλα αναπτυξιακά θέματα:

Να μιλήσουμε συγκεκριμένα για το σχέδιο ανάπτυξης των Ενεργειακων δυνατοτή
Keywords
Τυχαία Θέματα