ΣΚΟΠΙΑ..ΜΙ​Α ΠΑΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ(ΠΡ​ΩΤΗ ΠΛΕΥΡΑ)

Η ίδρυση του ΣΝΟΦ (Σλαβομακεδονικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο-Slavjano Мakedonski Narodno Osloboditelen Front) πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 1943 στην Καστοριά και το Νοέμβριο του 1943 στη Φλώρινα

Το κίνημα αυτό έγινε μετά από συνεννόηση του Τίτο για τη Γιουγκοσλαβία και τους Svetozar Vukmanovic-Tempo ελληνική Μακεδονία, με τη......
στρατιωτική ηγεσία του ΕΛΑΣ και
την πολιτική ηγεσία του ΚΚΕ τον Ιούλιο-Αύγουστο του 1943 .

ΝΟΦ

Στις 28/4/1945 ΣΤΑ Σκόπια μαζεύτηκαν οι αντιπρόσωποι της ΛΔΜ και της ΣΝΟΦ με επικεφαλής τους Γκότσεφ και Κεραμιτζήεφ και αποφασίστηκε η διάλυση της ΣΝΟΦ και η ίδρυση της ΝΟΦ (Ναρόντο Οσλομποντίτελεν Φροντ Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο), είναι φανερός ο στόχος να ξεχαστούν τα αποσχιστικά κόλπα της ΣΝΟΦ από τους Έλληνες πατριώτες του ΕΛΑΣ, οι στόχοι αυτής της οργάνωσης φαίνονται από το μανιφέστο τους που παρατίθεται πιο κάτω.
Η ΝΟΦ διοικείτο από επταμελές συμβούλιο με γραμματέα τον Πασχάλη Μητρόπουλου (Paskal Mitrevski).
Στις αρχές Δεκεμβρίου 1945 πραγματοποιήθηκε μυστική συνάντηση του Ζαχαριάδη και άλλων στελεχών της ΚΕ του ΚΚΕ με την ηγεσία της ΝΟΦ.
Στις 28/12/1945 η ολομέλεια της κομματικής Οργάνωσης Μακεδονίας Θράκης στην Θεσσαλονίκη, ο Ζαχαριάδης για πρώτη φορά χαρακτήρισε το ΝΟΦ ως «αντιφασιστική και δημοκρατική» οργάνωση.
Η 2η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ στις 12-15 Φεβρουαρίου 1946 έλαβε απόφαση για ισοτιμία των Σλαβομακεδόνων εντός του Ελληνικού εδάφους.
Το Μάρτιο του 1946 ο Ν Ζαχαριάδης, Λ Στρίγγος και ο Μ Βαφειάδης συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη με τον γραμματέας του ΝΟΦ Πασκάλ Μίτρεφσκι, στην συνάντηση αυτή συζητήθηκε η μεταξύ τους συνεργασία. Ο Πασκάλ Μίτρεφσκι υποστήριξε πως ο Ζαχαριάδης συγκατατέθηκε για να συγκροτηθούν ξεχωριστές σλαβομακεδονικές μονάδες που θα υπάγοντα σε κοινό επιτελείο με τον ΔΣΕ, συμφωνήθηκε η προώθηση περισσότερων Σλαβομακεδόνων στις κομματικές οργανώσεις Φλώρινας , Καστοριάς και Έδεσσας. Με βάση αυτά ο Στρίγγος έδωσε εντολή να σταματήσει η πολεμική στην ΝΟΦ Καστοριάς και στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν οι κομμουνιστές στην Φλώρινα.
Τώρα η κυβέρνηση των Αθηνών ενημερωνόταν για τις κινήσεις της ΝΟΦ και του ΚΚΕ από τις καταθέσεις των στελεχών που συλλαμβανόντουσαν. Στις 6/6/1946 η ΝΟΦ δέχτηκε ισχυρό πλήγμα από τις Ελληνικές αρχές , συνελήφθηκε μαζί με 8 συντρόφους της η δασκάλα Μίρκα Γκίνοβα από το χωριό Ξανθόγεια της Πέλλας (Γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής Έδεσσας του ΑΦΖ), η Γκίνοβα καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στις 26/6/1946, ήταν η πρώτη Σλαβομακεδόνισσα, θύμα του εμφυλίου πολέμου, σε αυτή την γυναίκα η ΝΟΦ έδωσε μυθικές ηρωικές διαστάσεις.
Το Νοέμβριο του 1946 αποφασίστηκε μεταξύ ΚΚΕ και ΚΚΓ η ένταξη της ΝΟΦ στις δυνάμεις του ΔΣΕ σε αντάλλαγμα το ΚΚΕ θα δεχόταν ένα στέλεχος του ΝΟΦ στην ΚΕ , ένα στο Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ και δύο με τρία στο Μακεδονικό γραφείο.
Από τον Ιανουάριο του 1947 τα ένοπλα τμήματα της ΝΟΦ συγχωνεύτηκαν με τα ένοπλα τμήματα του ΔΣΕ και στελέχη της ΝΟΦ ανέλαβαν διοικήσεις τμημάτων τ
Keywords
Αναζητήσεις
μιρκα γκινοβα, γκινοβα
Τυχαία Θέματα