Σε τροχιά σύγκλισης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Ο χρόνος άρχισε να μετράει αντίστροφα για τις κάλπες και οι τάσεις αποτυπώνουν ένα ιδιαιτέρως ρευστό πολιτικό τοπίο, το οποίο αν τελικά επιβεβαιωθεί θα επιφέρει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στους κόλπους των δύο μεγάλων παρατάξεων. Σε ότι αφορά στη Κεντροδεξιά φαίνεται ότι διαμορφώνεται ένα σκληρό δεξιό μέτωπο, που αποτελούν οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες», ο ΛΑΟΣ και η «Χρυσή Αυγή», με την ....
τελευταία να εκφράζει ιδεολογικά, κι αυτό για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά, τη ριζοσπαστική Δεξιά. Σε ότι αφορά στην Κεντροαριστερά ο
ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να εκτοπίζει το ΚΚΕ, και μαζί με τη ΔΗΜΑΡ, να βάζουν τις προϋποθέσεις μιας κυβερνητικής εναλλακτικής πρότασης εξουσίας.

Σ’ αυτό το υπό αναδιάρθρωση πολιτικό σκηνικό, το οποίο σε μεγάλο βαθμό καθορίζει το μνημόνιο και η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, οι δύο βασικές συνιστώσες της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, θα υποχρεωθούν να συγκλίνουν προς το Κέντρο, προκειμένου να αναζητήσουν ζωτικό χώρο για να εκφράσουν μια σύγχρονη προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της πρότασης, η οποία ασφαλώς θα πρέπει να συνοδεύεται και από νέες καινοτόμες ιδέες και θέσεις, δεν μπορεί παρά να είναι η σύγχρονη μορφή κυβερνησιμότητας. Δύο είναι οι βασικοί άξονες που θα την ορίζουν. Η παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση ενός συγκροτημένου σχεδίου για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και του κράτους.

Θα ήταν ευχής έργον την επομένη των εκλογών να σχηματισθεί μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση, είτε από τη Νέα Δημοκρατία είτε από το ΠΑΣΟΚ. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν φαίνεται πιθανό, κι αυτό είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει από τώρα να απασχολήσει τις ηγεσίες τους ώστε να προετοιμάσουν το κλίμα συναίνεσης και συνεργασίας. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα χρειασθεί να βρουν συνομιλητές από τον ευρύτερο κεντροδεξιό και κεντροαριστερό χώρο. Κι αυτοί θα μπορούσαν να είναι η Δημοκρατική Συμμαχία και η «Δράση» απ΄ τη μια πλευρά, και η Δημοκρατική Αριστερά απ’ την άλλη. Η Ελλάδα έχει χάσει πολύτιμο χρόνο και αυτό θα κληθούν να το πληρώσουν, με νέες περικοπές και φόρους, οι πολίτες.

Συνεπώς για να μη χαθεί κι άλλος χρόνος και να αποτραπεί το ενδεχόμενο ακυβερνησίας, οι πολιτικές δυνάμεις του ενδιάμεσου πολιτικού χώρου, οφείλουν να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στο πολιτικό σκηνικό και να συμφωνήσουν σε μια πλατιά συμμαχία που θα εγγυηθεί ένα σταθερό κυβερνητικό σχήμα. Εφόσον δεν υπάρξει αυτοδυναμία η Ελλάδα δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια της «Χρυσής Αυγής» και του ΚΚΕ, ούτε μπορεί η Δημοκρατία να εγκαταλειφθεί στην προπαγάνδα των δημαγωγών και των «εμπόρων» της οργής του κόσμου. Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, μόνο εφόσον υπερβούν τα στερεότυπα του παρελθόντος, έχουν ελπίδες να είναι οι ρυθμιστές των εξελίξεων.

http://www.statesmen.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα