Σε πορεία πτώχευσης το 64% των βιομηχανικών επιχειρήσεων της χώρας

Δραματικές διαστάσεις παίρνει πλέον η πιστοληπτική υποβάθμιση της ελληνικής βιομηχανίας, με την εταιρεία οικονομικών ερευνών ICAP να κατατάσσει στη ζώνη υψηλού πιστωτικού κινδύνου το 64% των βιομηχανικών επιχειρήσεων της χώρας από 46,5% που ήταν πέρσι.
Η ICAP έχει αναγνωριστεί από την Τράπεζα της Ελλάδας
ως.....
εξωτερικός οργανισμός πιστοληπτικής αξιολόγησης και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως αποδεκτή πηγή πιστοληπτικής αξιολόγησης των ελληνικών επιχειρήσεων.
Στην αξιολόγηση ελήφθησαν υπόψη 5.000 βιομηχανικές επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και εταιρικής μορφής, με 550 από αυτές να θεωρείται ότι βρίσκονται σε πορεία πτώχευσης. Αν, μάλιστα δεν βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες, δύο στις τρεις κινδυνεύουν με "λουκέτο", ποσοστό που έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία διετία, καθώς από το 30% έχει εκτοξευτεί στο 65%.
Η δεκάβαθμη τρέχουσα πιστοληπτική διαβάθμιση
Η δεκάβαθμη τρέχουσα πιστοληπτική διαβάθμιση του συνόλου των βιομηχανικών επιχειρήσεων, με βάση το ποσοστό των επιχειρήσεων που η ICAP τοποθετεί σε κάθε κατηγορία, συνεκτιμώντας δείκτες ρευστότητας, αποδοτικότητας, κεφαλαιακής διάρθρωσης και βιωσιμότητας, καθώς και στοιχεία συναλλακτικής συμπεριφοράς, οικονομικά και εμπορικά, βάσει των οδηγιών του Κανονισμού 1060/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου και της οδηγίας CESR για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, έχει ως εξής:
- Το 2,01% των επιχειρήσεων, έναντι 1,76% το 2011, κατατάσσεται στην πιστοληπτική διαβάθμιση Α1, η οποία υποδηλώνει χαµηλότατο πιστωτικό κίνδυνο και αποδίδεται σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ακόµα και υπό τις δυσµενέστερες οικονοµικές συγκυρίες και εποµένως η πιστοληπτική τους ικανότητα παραµένει σταθερά πολύ υψηλή. Οι επιχειρήσεις µε διαβάθµιση Α1 ανέρχονται σε 105 και χαρακτηρίζονται από τα εξαιρετικά οικονοµικά µεγέθη τους, την ανοδική πορεία και τη σηµαντική θέση τους στην αγορά.
- Το 2,32% των επιχειρήσεων, έναντι 2,20% το 2011, κατατάσσεται στην πιστοληπτική διαβάθμιση Α2, η οποία υποδηλώνει πάρα πολύ χαµηλό πιστωτικό κίνδυνο και αποδίδεται σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ακόµα και υπό δυσµενείς οικονοµικές συγκυρίες και εποµένως η πιστοληπτική τους ικανότητα παραµένει σταθερά υψηλή. Οι επιχειρήσεις µε διαβάθµιση Α2 ανέρχονται σε 116 και χαρακτηρίζονται από τα πολύ σηµαντικά οικονοµικά µεγέθη τους, την ανοδική πορεία και τη σηµαντική θέση τους στην αγορά.
- Το 5,97% των επιχειρήσεων, έναντι 3,44% το 2011, κατατάσσεται στην πιστοληπτική διαβάθμιση Β1, η οποία υποδηλώνει πολύ χαµηλό πιστωτικό κίνδυνο και αποδίδεται σε επιχειρήσεις οι οποίες ενδέχεται να επηρεαστούν αλλά σε πολύ µικρό βαθµό από δυσµενείς οικονοµικές συγκυρίες και εποµένως η πιστοληπτική τους ικανότητα παραµένει σχετικά σταθερή. Οι επιχειρήσεις µε διαβάθµιση Β1 ανέρχονται σε 299 και χαρακτηρίζονται από τα σηµαντικά οικονοµικά αποτελέσµατα, τη σταθερή πορεία και την ανταγωνιστική θέση
Keywords
Τυχαία Θέματα