Σε περιδίνηση η κυβέρνηση

Η κατάσταση στην κυβέρνηση είναι σε οριακό σημείο, λόγω των πιέσεων από ευρωπαϊκή ένωση, αλλά και του πολιτικού κόστους από τα σκληρά μέτρα, που φθείρει την συνοχή στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και προκαλεί τριβές ανάμεσα στα στελέχη του κόμματος, αλλά και εντός της κυβέρνησης. Την κατάσταση επιδεινώνουν οι διαφοροποιήσεις υπουργών από την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός είχε συνεχείς συναντήσεις χθες την Τρίτη με υπουργούς και....
κατ' ιδίαν, αλλά και κατά την διάρκεια του άτυπου υπουργικού
συμβουλίου, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να δώσει το μήνυμα πως η κυβέρνηση ενωμένη θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις. Προηγήθηκε συνάντηση του το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τηλεφωνική συνομιλία με την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Την ανάγκη για συστράτευση τόνισε στη διάρκεια του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, περνώντας την γραμμή ότι πρέπει «να στείλουμε μήνυμα βούλησης και αυτοπεποίθησης» το οποίο «να περνά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς».

Στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου έγινε πολιτική συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε αλληλεγγύη και ενότητα από τους υπουργούς του, υπογραμμίζοντας: «Σήμερα αποφασίζουμε και πάμε μπροστά».

Ο πρωθυπουργός έστειλε και μήνυμα «σε όσους καλλιεργούν σενάρια μιζέριας», λέγοντας ότι «απαντάμε με τη σταθερή πορεία μας». Πρόσθεσε δε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη είναι δύσκολες, αλλά εξέφρασε αισιοδοξία ότι τελικά «θα βγούμε με το κεφάλι ψηλά».

Τρία ναι και τρία όχι από το υπουργικό

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργικό Συμβούλιο είπε τρία ξεκάθαρα «ναι» και τρία ξεκάθαρα «όχι». Ενέκρινε τα διαρθρωτικά μέτρα του 2011, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, καθώς και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Ταυτόχρονα, απέρριψε κατηγορηματικά τα περί εξόδου από το ευρώ και αναδιάρθρωσης, προσφυγής στις κάλπες και ανασχηματισμού.

Παράλληλα, η κυβέρνηση πετά το μπαλάκι στην αξιωματική αντιπολίτευση, διαπιστώνοντας ανάγκη ευρύτατων συναινέσεων. Μάλιστα, εν όψει του λεγόμενου «Ζάππειο ΙΙ», την Πέμπτη, στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν την υιοθέτηση των όποιων θετικών προτάσεων έχει να διατυπώσει η ΝΔ για την οικονομία.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο, μεταξύ άλλων, και για την πρώτη συζήτηση σχετικά με την δανειοδότηση της Ελλάδας το 2012, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα, εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων που θα ληφθούν στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο.

Θέμα με τις δηλώσεις Βενιζέλου
Θέμα δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος κατά τη διάρκεια του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, τόνισε ότι «το πρόβλημα της οικονομίας είναι πολιτικό» και «πρέπει επειγόντως να ανακτηθεί η ικανότητα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας».

Η φράση του αυ
Keywords
Τυχαία Θέματα