Σαμαράς: «Δε συναινώ στο λάθος»

Για «άκομψη παρέμβαση που δεν ταιριάζει ούτε στην Ευρώπη, ούτε στη Δημοκρατία» έκανε λόγο από το βήμα του Economist ο Αντώνης Σαμαράς, διαμηνύοντας πως «τη Συνταγματική τάξη της χώρας μας, ούτε τη διαπραγματευόμαστε, ούτε καν τη συζητάμε».

Ο αρχηγός της ΝΔ είπε εκ νέου όχι στη συναίνεση και αρνήθηκε να δώσει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση
λέγοντας πως....
«κανείς δεν έχει δικαίωμα να φορτώνει σε άλλον την αποτυχία του».
«Διαφωνήσαμε με την κυβερνητική πολιτική από πέρσι. Προειδοποιήσαμε για την αποτυχία της. Και τώρα που αποδείχθηκε ότι η κριτική μας ήταν σωστή, τώρα που ομολογούν την αποτυχία αυτή όλο και περισσότεροι, τώρα θα πούμε «ναι» στην συνέχιση ενός λάθους; Έχω υποχρέωση, ως αντιπολίτευση, να συναινώ στο λάθος; Από πού κι ως πού;», διερωτήθηκε, προσθέτοντας πως έχει καθήκον να υποδείξει και να επιμείνει σε αυτό που πιστεύει σωστό.
«Η Αντιπολίτευση δεν υπάρχει για να συναινεί στα λάθη της κυβέρνησης όταν αυτή η τελευταία τα θαλασσώνει. Υπάρχει για να διατυπώνει εναλλακτικές λύσεις όταν η κυβέρνηση οδηγεί σε αδιέξοδο», σημείωσε.

Δεν φταίνε μόνο οι αστοχίες της κυβέρνησης. Το ίδιο το σχέδιο είναι αποτυχημένο
«Δεν είμαι εγώ που θα υπερασπιστώ την Κυβέρνηση. Ασφαλώς υπήρξαν και υπάρχουν αστοχίες και λάθη χειρισμών. Και υστερήσεις και αντιφάσεις και συνεχείς, απίστευτες ενδοκυβερνητικές τριβές…Αλλά ο βασικός λόγος αποτυχίας ήταν το ίδιο το Σχέδιο», ξεκαθάρισε ο Αντώνης Σαμαράς, απευθυνόμενος στην ουσία στους πιστωτές που βάλουν τόσο κατά της κυβέρνησης για καθυστερήσεις, όσο και κατά της ΝΔ, για έλλειψη διάθεσης συναίνεσης.
«Ως Οικονομολόγος οφείλω να επισημάνω το πρόβλημα ΑΝ-αποτελεσματικότητας. Και ως Πολιτικός οφείλω να προειδοποιήσω για τις εντάσεις που κοχλάζουν και για τις εκρήξεις που κυοφορούνται», πρόσθεσε, επικαλούμενος και ξένα δημοσιεύματα που συγκλίνουν με την επιχειρηματολογία του.
«Είχαμε λάθος συνταγή! Μια συνταγή που προκαλεί ύφεση και παραλύει τα πάντα. Κι αυτό δεν ήταν «λάθος εφαρμογής» της Κυβέρνησης. Είναι λάθος σχεδιασμού εξ αρχής!», παρατήρησε.

Οικονομική Γυμναστική στην ματαιότητα
«Αλλά και οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα το ομολογούν πλέον: Το 2010 το έλλειμμα ήταν 10,5% χωρίς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου. Το 2011 το προβλέπουν ξανά, εκεί κοντά στο 10%. Και το 2012, πόσο νομίζετε; Πάλι κοντά στο 10%, στο 9,5%. Παρά τις νέες περικοπές που έγιναν φέτος κι αυτές που προγραμματίστηκαν για την επόμενη χρονιά…Οικονομική γυμναστική στη ματαιότητα. Πράγματι… Τι άλλο, επί τέλους, θέλουν για να καταλάβουν ότι αυτό που εφαρμόζεται στην Ελλάδα είναι η λάθος συνταγή;», σημείωσε, θυμίζοντας τη φράση που χρησιμοποίηση και εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου.

Ναι στους στόχους. Όχι στον τρόπο
«Ξέρετε που βρίσκεται η διαφωνία μας με το Μνημόνιο; Δεν βρίσκεται στους στόχους. Βρίσκεται στους τρόπους. Δεν βρίσκεται στο τι επιδιώκει η χώρα. Βρίσκεται στο πως θα το πετύχουμε. Είμαστε κι εμείς αποφασισμένοι να κόψουμε
Keywords
Τυχαία Θέματα