Ψηφίσθηκαν οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών του Δημοσίου

Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που αφορά συνταξιοδοτικά θέματα, την προώθηση του τουρισμού (καταλύματα και περιοχές ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης), φορολογικές διατάξεις, την ρύθμιση της αγοράς των παιγνίων,
καθώς και θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών (μισθώματα, ανάκτηση παρανόμων κρατικών ενισχύσεων, ελεγκτικές εταιρείες εντοπισμού περιουσιακών στοιχείων κλπ). Στο νομοσχέδιο συμπεριελήφθησαν και οι .....
τροπολογίες, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν
η πολυσέλιδη που αφορά τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του Δημοσίου και η τροπολογία περικοπής των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων.
Από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, της αποδοχής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έτυχαν ουσιαστικά, εκείνες που αφορούν τα τουριστικά καταλύματα, (παρότι αρκετές υπήρξαν οι διαμαρτυρίες για περιορισμό των ρυθμίσεων για την τουριστική κατοικία, στα καταλύματα πέντε αστέρων), ορισμένες από τις οποίες ψήφισε και ο ΛΑΟΣ.

Η 153σέλιδη τροπολογία για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών, συνάντησε μονάχα την συμφωνία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ - πλην εκείνης του βουλευτή Ζακύνθου, Δημήτρη Βαρβαρίγου. Ο κ. Βαρβαρίγος, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις απολύσεις του «πλεονάζοντος προσωπικού», δηλώνοντας πως «δεν πρόκειται να γίνω κανίβαλος εργαζομένων και με την ψήφο μου να οδηγήσω εργαζομένους στον καιάδα της ανεργίας, για λόγους δημοσιονομικού κόστους», καθώς μάλιστα, «λεφτά υπάρχουν, αλλά δεν τα αναζητήσαμε εκεί που υπάρχουν».

Την αντίθεσή του και σε ρύθμιση που αφορά την απελευθέρωση των υπηρεσιών υγείας, εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης (Ηλεία), δηλώνοντας πως την καταψηφίζει. Η επίμαχη ρύθμιση, καταργεί τις προθεσμίες έκδοσης προεδρικών διαταγμάτων, με τις οποίες θα ρυθμιζόταν η αγορά ιατρικών υπηρεσιών: «Πιστεύω πως πίσω από τις δεκατρείς λέξεις της παραγράφου, καραδοκούν μεγάλα συμφέροντα στο χώρο της υγείας, τα οποία περιμένουν αυτή τη διάταξη» ανέφερε ο βουλευτής. «Ενώ ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, είχε δεσμευθεί ότι ο νόμος 3919 για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, δεν αφορά τα διαγνωστικά κέντρα και το 51% μετοχικής σύνθεσης στο χώρο της υγείας (σ.σ. ποσοστό που έπρεπε να κατέχεται από ιατρούς) και προέβλεψε στο δικό του νομοσχέδιο και τρίμηνη παράταση για την έκδοση προεδρικού διατάγματος που θα ρύθμιζε την αγορά υπηρεσιών υγείας, βλέπουμε εδώ, ότι αυτό αιφνιδίως αλλάζει».

Σημειώνεται πως την εναντίωση στην ίδια διάταξη, εξέφρασε και ο ανεξάρτητος βουλευτής, μέλος της «Δημοκρατικής Αριστεράς», Αθ. Λεβέντης.

Κατά τα άλλα, η Νέα Δημοκρατία, παρότι δήλωσε πως συμφωνεί από θέση αρχής στην συρρίκνωση του δημοσίου τομέα, δεν υπερψήφισε την τροπολογία για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοσίων οργανισμών και φορέων. «Είμαστε υπέρ του μικρότερου κράτους» δήλωσε ο εισηγητής του κόμματος, Θ. Καράογλου. «Τον Μάιο του 2009, είχαμε καταθέσει σχέδιο για κατάργηση 250 οργανισμών. Καταψηφίζουμε γιατί δεν ακολουθήθηκ
Keywords
Τυχαία Θέματα