Πρoωθείται η δημιουργία μόλις δύο "υπερτραπεζών"

Η κυβέρνηση επανειλημμένα έχει εκφράσει την προσδοκία της για τη δημιουργία ενός «εθνικού πρωταθλητή» που θα δώσει ώθηση στην δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία. Στη δημιουργία μιας υπερτράπεζας που θα «πάει» μπροστά την αγορά και θα προκαλέσει και....
άλλες κινήσεις στον τραπεζικό κλάδο.
Η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να ηγηθεί της όποιας κίνησης. Η αγορά περιμένει -μετά το ναυάγιο του deal Alpha Bank
τον περασμένο Φεβρουάριο-, να γίνει κίνηση μεταξύ της Εθνικής και της Eurobank. Το άλλο όνομα που «παίζει» είναι αυτό της Τράπεζας Πειραιώς.
Οι συζητήσεις μεταξύ των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών είναι καθημερινές. Το deal στον τραπεζικό κλάδο, αποτελεί προαπαιτούμενο για να πάρουν μήνυμα οι αγορές ότι κάτι αλλάζει στην ελληνική οικονομία.

Οι τράπεζες Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς βρίσκονται στο επίκεντρο των όποιων κινήσεων. Ωστόσο καθοριστικό ρόλο αναμένεται να παίξει και η ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, είτε με την είσοδο ξένης τράπεζας στον ελληνικό τραπεζικό χώρο, είτε με την απόκτηση του από ελληνική τράπεζα.

Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς το φετινό καλοκαίρι θα μείνει στην ιστορία, σε ότι αφορά τις τράπεζες, για τις ανακατατάξεις που θα φέρει. Και εκτιμούν ότι «πάμε σε σαρωτικές αλλαγές, με συγκέντρωση στον κλάδο», σημειώνοντας πως έφτασε η ώρα να επαληθευθεί ο πρόεδρος της Alpha Bank κ. Γιάννης Κωστόπουλος ότι η ελληνική αγορά αντέχει το πολύ 2 ½ τράπεζες.

Οι συγχωνεύσεις στις τράπεζες δεν είναι επιθυμία μόνο της κυβέρνησης, και της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι και απαίτηση της Τρόικα.

Οι συγκεκριμένες κινήσεις των τραπεζών υπαγορεύονται από την Τρόικα καθώς έχει ζητήσει από τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών να προχωρήσουν σε μείωση των στοιχείων του ενεργητικού τους έως το 2014. Και τις ελέγχει διεξοδικά αν στα σχέδια για τη ρευστότητα τους περιλαμβάνονται πωλήσεις δανείων, ομολόγων αλλά και θυγατρικών τους τόσο στο εξωτερικό όσο και εσωτερικό.

Όμως οι ανακατατάξεις στον τραπεζικό κλάδο, αναμένεται να συνοδευτούν από κλείσιμο καταστημάτων, αλλά και μείωση προσωπικού, προκειμένου να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος και το νέο σχήμα να είναι βιώσιμο και αποδοτικό.

http://www.dailynews24.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα