Πρόγραμμα Rolemak αξίας 2.74 εκατομμύρια ευρώ

Ένα από τα μεγαλύτερα για τη χώρα μας και κυρίως για την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας προγράμμα, το RoleMak ξεκίνησε ήδη.

Ο στόχος του RoleMak είναι η ενδυνάμωση της Ερευνητικής και Τεχνολογικής Δυναμικής της Κεντρικής Μακεδονίας στα Οργανικά Ηλεκτρονικά , τα οποία αποτελεούν έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα και μια επαναστατική τεχνολογική δραστηριότητα με απεριόριστες εφαρμογές όπως τα οργανικά φωτοβολταϊκά, οι βιο-αισθητήρες, οι οργανικές δίοδοι εκπομπής φωτός κ.ά Στα πλαίσια του έργου συμμετέχουν πολλά από τα εργαστήρια του τμήματος Φυσικής με επιστημονικά υπεύθυνο του έργου
τον....
καθηγητή Σ Λογοθετίδη (Διευθυντή του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας) .

Το πρόγραμμα προβλέπει την ενίσχυση εξοπλισμού και την μετακίνηση των καλύτερων στο είδος τους επιστημόνων από την ΕΕ , οι οποίοι θα παραμείνουν από 4 έως 18 μήνες στο ΑΠΘ και θα διδάξουν τους φοιτητές και τους νέους ερευνητές. Αντίστοιχα, προσωπικό από το Αριστοτέλειο αναμένεται να μετακινηθεί στα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα Οργανικών Ηλεκτρονικών της Ευρώπης , προκειμένου να αποκτήσει εξιδείκευση σε νέες τεχνικές των Οργανικών Ηλεκτρονικών.

Επιπλέον στα πλαίσια του RoleMak η συνεργασία του ΑΠΘ με την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και παραγωγικούς φορείς, δίνει ευκαιρίες για την εμπορική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων έρευνας είτε με τη μεταφορά τους σε ήδη υπάρχοντες παραγωγικούς φορείς είτε με τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων έντασης γνώσης (τεχνοβλαστούς/spin-offs) . Τέλος στο πλαίσιο του έργου θα διοργανωθούν Διεθνή Συνέδρια και Ημερίδες με στόχο την ενημέρωση της κοινωνίας σχετικά με τις εξελίξεις στα Οργανικά Ηλεκτρονικά και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που δίνονται.

Στο RoleMak συμμετέχουν: Το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, το Εργαστήριο Ηλεκτρικού Χαρακτηρισμού και Προσομοίωσης Υλικών και Διατάξεων Μικρο-Νανο-Ηλεκτρονικής με Διευθυντή τον καθηγητή Χ Δημητριάδη, το Εργαστήριο του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών με επικεφαλής τον κ Ι Καλλίτση, ερευνητές από εργαστήρια του εξωτερικού και εταιρείες που ειδικεύονται στη δημιουργία τέτοιων προϊόντων.

Η ατζέντα του προγράμματος

Μέσα στο επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα το Νοέμβριο θα διοργανωθεί μια νέα συνάντηση ερευνητών ,επιχειρηματιών και φορέων της περιοχής με σκοπό τη δυνατότητα ανάπτυξης των Οργανικών Ηλεκτρονικών, ενώ δύο ακόμη σημαντικέ ερευνητικές και επιχειρηματικές συναντήσεις θα διοργανωθούν τον ερχόμενο Απρίλιο (Συνάντηση εκπροσώπων επιχειρηματικών μονάδων) και τον Ιούλιο (Συνέδριο και Έκθεση Νανοτεχνολογίας).
Οι εφαρμογές των Οργανικών Ηλεκτρονικών

"Τα οργανικά ηλεκτρονικά θα αλλάξουν τον τρόπο που επικοινωνούμε το ερχόμενο διάστημα. Πρόκειται για μία τεχνολογία την οποία γνωρίζουμε και μπορούμε να αξιοποιήσουμε" τόνισε στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου για το πρόγραμμα RoleMak o Διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.

Ο κ Λογοθετίδης αναφέ
Keywords
Τυχαία Θέματα