Πώς να "ξεφύγετε" από τα νέα τεκμήρια διαβίωσης

Δάνεια από συγγενείς, τραπεζικά δάνεια, πώληση περιουσιακών στοιχείων, γονική παροχή ή δωρεά χρηματικών ποσών και ανάλωση αποταμιεύσεων από εισόδημα παλαιότερων ετών μπορεί να επικαλεστούν οι φορολογούμενοι για να αποφύγουν τις παγίδες που κρύβουν τα υψηλά τεκμήρια διαβίωσης.

Τα τεκμήρια είναι .........
επίσης μαχητά για τους ανέργους, τους κληρωτούς, τους ανήλικους ορφανούς, τους φυλακισμένους, τους νοσηλευθέντες επί μακρόν σε
νοσοκομεία κ.ά. Με τα νέα τεκμήρια, ακόμα και όσοι δεν έχουν μεγάλα εισοδήματα κινδυνεύουν να καταβάλλουν δυσανάλογα υψηλό φόρο. Φέτος, στην τσιμπίδα της εφορίας έπεσαν 1,3 εκατ. φορολογούμενοι που δήλωσαν εισόδημα συνολικού ύψους 5,5 δισ., αλλά πλήρωσαν φόρο για 11,5 δισ. ευρώ, με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Με τη μείωση του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ αναμένεται, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, να «πιαστούν» 2,5 εκατ. φορολογούμενοι στα νέα υψηλότερα τεκμήρια. Δάνεια από συγγενείς, τραπεζικά δάνεια, πώληση περιουσιακών στοιχείων, καθώς και γονική παροχή ή δωρεά χρηματικών ποσών ή ανάλωση κεφαλαίων παλαιοτέρων ετών, μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια για τους φορολογουμένους που θέλουν να αποφύγουν την παγίδα των νέων τεκμηρίων. Με τα νέα επαχθή τεκμήρια ακόμα και όσοι δεν έχουν εισοδήματα θα κληθούν να καταβάλουν φόρους στο ελληνικό Δημόσιο δεδομένου ότι θα φορολογηθούν για τα ετήσια έξοδά τους ή τη μίσθωση κατοικίας με τεκμαρτό τρόπο. Μέχρι πρότινος οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι απέφευγαν τα τεκμήρια, δεδομένου ότι το αφορολόγητο όριο ήταν στα 12.000 ευρώ. Πλέον με τη μείωση του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ αναμένεται σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών να «πιαστούν» 2,5 εκατ. φορολογούμενοι στα νέα υψηλότερα τεκμήρια. Φέτος στην τσιμπίδα της εφορίας έπεσαν 1,3 εκατ. φορολογούμενοι των οποίων τα πραγματικά εισοδήματα ήταν μικρότερα από τα τεκμαρτά εισοδήματα. Οι ανωτέρω φορολογούμενοι δήλωσαν εισόδημα συνολικού ύψους 5,5 δισ., με τα τεκμήρια όμως το εισόδημά τους ανέβηκε στα 11,5 δισ. ευρώ, οπότε και φορολογήθηκαν με βάση το τεκμαρτό εισόδημα που τους αναλογούσε.
Ωστόσο, η νομοθεσία έχει αρκετά «παράθυρα» τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά περίπτωση για να δικαιολογηθούν δαπάνες, ακόμα και τα ετήσια έξοδα ή περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν το 2011.
Ειδικότερα τα «όπλα» που προσφέρει η φορολογική νομοθεσία είναι:
1. Αποταμιεύσεις. Η ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών είναι ο ευκολότερος τρόπος για να αντιμετωπισθούν τα τεκμήρια. Μπορείτε να ανατρέξετε στις προηγούμενες δηλώσεις και να συγκεντρώσετε τα ποσά που σας περισσεύουν. Ειδικότερα για εισοδήματα και δαπάνες που πραγματοποιούνται από 1.1.2011 και μετά ισχύουν τα εξής:
- Για τον προσδιορισμό κάθε χρόνο του κεφαλαίου που μπορεί να επικαλεστεί ο φορολογούμενος από τα πραγματικά εισοδήματα που έχουν υπαχθεί σε φορολογία με την κλίμακα φορολογίας ή σε αυτοτελή φορολογία με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης (π.χ. τόκοι καταθέσεων ή ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου)
Keywords
Αναζητήσεις
πως καλυπτονται τα τεκμηρια, πως να καλυψω τα τεκμηρια
Τυχαία Θέματα