Πολλά τα πλην και λίγα τα συν για την Ελληνική οικονομία, στην εαρινή έκθεση προβλέψεων της Ε.Ε.

«Ανάκαμψη εν των μέσω της δημοσιονομικής προσαρμογής», είναι ο τίτλος του κεφαλαίου που αφορά την Ελλάδα, στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις αυτές έχουν γίνει πριν από την τέταρτη αξιολόγηση του Οικονομικού Προγράμματος Προσαρμογής από την Τρόικα και ως εκ τούτου δεν λαμβάνουν
υπόψη τις ενδεχόμενες αλλαγές που θα....
υιοθετηθούν .

Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες δημοσιονομικής σταθεροποίησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι θα πρέπει να ενισχυθούν το 2011.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι αποκλίσεις που παρατηρήθηκαν το 2010 πηγάζουν από τη μεγαλύτερη, από ότι αναμενόταν, μείωση των εσόδων, η οποία μόνο εν μέρει αντισταθμίστηκε από τη μείωση των δαπανών, το συνυπολογισμό των ελλειμμάτων των δημοσίων επιχειρήσεων στα ελλείμματα της γενικής κυβέρνησης και τη χειρότερη απ’ ότι αναμενόταν δημοσιονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής το 2011 παραμένει βασική πρόκληση, επισημαίνοντας ότι θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα για να διασφαλιστεί ο στόχος του ελλείμματος που έχει τεθεί. Η αναθεώρηση προς τα πάνω των εκτιμήσεων για το έλλειμμα του 2011, από 7,4%, που ήταν η εκτίμηση της Επιτροπής του περασμένου Νοεμβρίου,σε 9,5% οφείλεται, σύμφωνα με την Επιτροπή, στη μειωμένη απόδοση των φορολογικών εσόδων το πρώτο τρίμηνο του 2011, στην αναθεώρηση, επί τα χείρω, της αποτελεσματικότητας ορισμένων φορολογικών μέτρων στον κρατικό προϋπολογισμό και στην αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείμματος το 2010.

Ο προϋπολογισμός του 2011 προβλέπει την εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικής σταθεροποίησης ύψους 5,7% του ΑΕΠ.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή, περίπου το ήμισυ από αυτά τα μέτρα που είναι κατά βάση μόνιμα, αποσκοπούν στην αύξηση των εσόδων.

Τα υπόλοιπα μέτρα αφορούν περικοπές δαπανών και περιλαμβάνουν την κατάργηση «μη παραγωγικών και άστοχων δαπανών», τη μείωση των μεσοπρόθεσμων συμβάσεων στο δημόσιο τομέα, την καλύτερη αξιοποίηση των επιδομάτων για τα νοικοκυριά, αλλά και τη βελτίωση της διαχείρισης της κρατικής περιουσίας και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων εισφορών.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας περιλαμβάνει μια ευρεία ατζέντα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στόχος των οποίων είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού στο εσωτερικό της χώρας και της ανταγωνιστικότητας διεθνώς. Η Επιτροπή σημειώνει ότι η εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων θα συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη, η οποία θα έχει ως κινητήρια δύναμη τις εξαγωγές, που, ήδη, ανέκαμψαν το 2010 και θα σημειώσουν περαιτέρω αύξηση το 2011 και το 2012.

Οι εξελίξεις στο κόστος εργασίας και η ευνοϊκότερη εξωτερική ζήτηση θα είναι από τους παράγοντες που θα επηρεάσουν θετικά την αύξηση των εξαγωγών.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι οι εξαγωγές προϊόντων θα αυξηθούν κατά περίπου 6% την π
Keywords
Τυχαία Θέματα