Πέλετ εναντίον ξύλου

Θεωρείται σε γενικές γραμμές ως γεγονός ότι οι σόμπες πέλλετ είναι οι πιο οικολογικές από τις σόμπες που καίνε ξύλο και έχουν λιγότερες εκπομπές σωματιδίων, όμως παρόλα αυτά δεν αποτελούν την ιδανική λύση. Αρκετές σόμπες πέλετ χρειάζονται ηλεκτρισμό διότι χωρίς ηλεκτρισμό δε μπορούν να λειτουργήσουν και επίσης το πέλετ όπως και άλλα είδη καυσίμων δε μπορούν να βρεθούν σε όλες τις περιοχές.

Από την άλλη πλευρά οι σόμπες ξύλου καίνε καύσιμα που υπάρχουν σε αφθονία, και μπορούν να δημιουργήσουν
θερμότητα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Τα νεότερα μοντέλα σόμπας ξύλου έχουν συσκευές οι οποίες μπορούν και....
ελαττώνουν τις εκπομπές των ρύπων, και με αυτό τον τρόπο γίνονται πολύ πιο αποτελεσματικές από ότι τα παλιότερα μοντέλα.

Πέλετ: Τα πλεονεκτήματα

Οι σόμπες πέλετ είναι πολύ αποτελεσματικές και μπορεί να έχουν απόδοση από τέσσερις έως πέντε φορές μεγαλύτερη από το ξύλο. Οι σόμπες πέλετ επίσης έχουν πολύ χαμηλές εκπομπές σωματιδίων – 50% λιγότερες από τις εκπομπές σωματιδίων των μη πιστοποιημένων ξυλόσομπων ΕΡΑ – καθώς και δύο με πέντε φορές χαμηλότερες εκπομπές σωματιδίων από τις πιστοποιημένες ξυλόσομπες EPA. Οι σόμπες πέλετ μπορεί να είναι μία καλή επιλογή για εκείνους που το σπίτι τους δεν διαθέτει τζάκι ή καμινάδα, διότι ο εξαερισμός μπορεί να πραγματοποιείται από μια μικρή τρύπα στο τοίχο αντί να πραγματοποιείται από τη καμινάδα. Τα πέλετ συχνά κατασκευάζονται από πριονίδι και άλλα μικρά σωματίδια ξύλου που είναι υποπροϊόντα της επεξεργασίας του ξύλου που σε διαφορετική περίπτωση θα πήγαιναν στα σκουπίδια

Πέλετ: Τα μειονεκτήματα

Αρκετές σόμπες πέλετ απαιτούν ηλεκτρική ενέργεια για να λειτουργήσουν – περίπου 100 κιλοβατώρες το μήνα – η οποία προσθέτει περίπου 171 κιλά διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα, κατά μέσον όρο (αυτό εξαρτάται από τη πηγή της ηλεκτρικής ενέργειας που διαθέτει ο καθένας). Αυτό σημαίνει επίσης ότι αν για οποιαδήποτε αιτία σταματήσει το ρεύμα, ταυτόχρονα σταματάει να λειτουργεί και η σόμπα πέλετ, εκτός από μερικές σόμπες πέλετ οι οποίες διαθέτουν εφεδρική μπαταρία για να μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.
Οι σόμπες πέλετ απαιτούν την αγορά του καυσίμου πέλετ. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που χρησιμοποιούν σόμπες πέλετ χρησιμοποιούν δύο με τρείς τόνους καυσίμου πέλετ το χρόνο κατά μέσο όρο. Αν και τα πέλετ δεν απαιτούν κάποια συγκόλληση για να συγκροτηθούν σε μορφή πέλετ, ωστόσο ασκείται πολύ υψηλή και έντονη ενεργειακή πίεση για να δημιουργηθούν κατά την διάρκεια της παραγωγής τους.

Σόμπες ξύλου: Τα πλεονεκτήματα

Τα νεότερα μοντέλα πιστοποιημένων σομπών ξύλου EPA είναι πολύ περισσότερο καθαρά από ότι τα ανοιχτά τζάκια και οι μη πιστοποιημένες σόμπες ξύλου ΕΡΑ. Εφόσον γίνει σωστή διαχείριση του ξύλου, η χρήση του ξύλου για την παραγωγή θερμότητας μπορεί να είναι ένας εξολοκλήρου ανανεώσιμος πόρος. Το ξύλο τείνει να χρησιμοποιείται με πολύ πιο εύκολο τρόπο από ότι τα πέλετ, και οι σόμπες ξύλου δεν χρειάζονται ηλεκτρισμό γ
Keywords
Τυχαία Θέματα