ΠΑΣΟΚ: Σε 18 ημέρες εκλογή νέου αρχηγού

Της Κατερίνας Γαλανού

Η «κούρσα των 18 ημερών» για την εκλογή του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ αρχίζει από σήμερα με την αναμενόμενη επίσημη κατάθεση της υποψηφιότητας του Ευάγγ. Βενιζέλου και την απογευματινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, όπου θα «κλειδώσει» το οριστικό χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο υποστήριξης της υποψηφιότητας του Ευάγγ. Βενιζέλου
υπογράφουν ήδη εκατό βουλευτές, ενώ συνεχίζεται η.....
συλλογή υπογραφών και στα μη κοινοβουλευτικά στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου.
Οπως έγραψε η «ΗτΣ», το επιτελείο του κ. Βενιζέλου εκτιμά ότι ο τελικός αριθμός των υπογραφών για την υποψηφιότητα θα ξεπεράσει τις διακόσιες, ενώ οι υπογραφές που απαιτούνται ώστε να είναι «έγκυρη» η υποψηφιότητα ανέρχονται στις 105. Στο κείμενο των υπογραφών επισημαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να βρει τη στενή και γνήσια σχέση του με το λαό, ότι η εποχή απαιτεί ένα ΠΑΣΟΚ ενωμένο, ανανεωμένο, συλλογικό, δημοκρατικό, εθνικά υπεύθυνο, κοινωνικά ευαίσθητο, λαϊκό και προοδευτικό, αλλά όχι λαϊκιστικό και δημαγωγικό.
«Πιστεύουμε -αναφέρει το κείμενο- ότι η υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου εκπληρώνει τις προϋποθέσεις για την είσοδο του ΠΑΣΟΚ στη νέα εποχή προς όφελος της παράταξης και του τόπου». Επιπλέον υπογραμμίζεται ότι οι αποφάσεις της 22ας και 26ης Φεβρουαρίου «είναι μία ευκαιρία -ίσως η τελευταία- για την ανασυγκρότηση της χώρας, την ανάκτηση της θέσης που της αξίζει μέσα στην Ευρώπη, την αποκατάσταση των αδικιών και απωλειών που κλονίζουν την κοινωνική συνοχή».
Υπογραφές
Τη διαδικασία για τη συλλογή υπογραφών έχει ήδη αρχίσει και ο έτερος υποψήφιος Χρήστος Παπουτσής, ενώ δεν έχει ακόμη δημοσίως ξεκαθαρίσει τη στάση που θα κρατήσει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Εν τω μεταξύ, το Πολιτικό Συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα θα κληθεί να λάβει τελικές αποφάσεις για τις διαδικασίες, καθώς έχουν ολοκληρωθεί και κατατεθεί τα κείμενα απολογισμού και προγράμματος που αποτέλεσαν λόγους μετάθεσης της Εθνικής Συνδιάσκεψης κατά μία εβδομάδα, δηλαδή στις 10 και 11 Μαρτίου. Ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί στο τραπέζι και θέμα παραμονής του γραμματέα Μιχ. Καρχιμάκη στη θέση του κατά την προεκλογική περίοδο, με δεδομένη και τη συγγενική του σχέση με τον Χρ. Παπουτσή, καθώς ήδη υπάρχουν φωνές (όπως π.χ. Σ. Γιαννακά) που αν και κομψά το έθεσαν δημοσίως.
Ωστόσο, για την αντικατάσταση του γραμματέα είναι αναγκαία σχετική απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου και ουδείς από το στρατόπεδο Βενιζέλου εμφανίζεται σήμερα διατεθειμένος να οξύνει τα πνεύματα απαιτώντας την απομάκρυνση του Μ. Καρχιμάκη. Θεωρείται βέβαιο ότι θα αναζητηθεί μία «φόρμουλα» π.χ. με τη σύσταση μιας εκλογικής επιτροπής προκειμένου να αρθούν οι επιφυλάξεις και οι τυχόν αμφισβητήσεις της διαδικασίας.

imerisia.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα