Πάμε για εκλογές ;

Δύο πολιτικοί αναλυτές από τη Θεσσαλονίκη, μίλησαν στο SPNews και στον Δημήτρη Συρμάτση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τον ανασχηματισμό, τη νέα Bουλή αλλά και το διακύβευμα των επόμενων εκλογών.
Δημήτρης Βασιλειάδης και Δημήτρης Κατσαντώνης αναλύουν την πολιτική επικαιρότητα, επιχειρηματολογούν στις κινήσεις του Πρωθυπουργού και.....
προβλέπουν από το δικό τους πρίσμα τις αυριανές πολιτικές εξελίξεις

Δημήτρης Κατσαντώνης
- TO THE POINT

Τι είναι πιο πιθανό να πράξει ο Πρωθυπουργός κατά την άποψη σας ; Ανασχηματισμό, πρόωρες εκλογές ή και τα δύο ;

Τον ανασχηματισμό μπορεί να τον αποφασίσει μόνος του ο Πρωθυπουργός. Τις πρόωρες εκλογές, κατά τη γνώμη μου, όχι. Κι αυτό επειδή πρέπει να διαβουλευθεί επ’αυτού με την Ευρωπαϊκή Ένωση (αν όχι με όλη την επονομαζόμενη τρόϊκα) και να αποσπάσει τη συγκατάθεση ή έστω την ανοχή της.

Συνεπώς, από πλευράς ευχέρειας επιλογών, ο ανασχηματισμός φαίνεται να είναι η πιο πιθανή προοπτική.

Οι πρόωρες εκλογές , αν και εφόσον αποφασισθούν, πρέπει λογικά να τις συνδέσουμε με σχεδιασμούς μετακίνησης του πολιτικού σκηνικού σε πιο συναινετικές μορφές και με επιλογές για διεύρυνση της κοινωνικής και πολιτικής βάσης της κυβερνητικής εξουσίας.

Σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, ποια είναι τα σημερινά σημάδια για το αποτέλεσμα ; Θα υπάρξει αυτοδυναμία ; Θα έχουμε μεγάλη αντιπροσώπευση κομμάτων στη νέα βουλή ή θα πιεστούν σε συνθήκες ακραίας πόλωσης ;

Απαντώ από το τέλος: Ακραία πόλωση μεταξύ ΠΑΣΟΚΝΔ , του είδους της δεκαετίας του ’80 , δεν είναι σφόδρα πιθανή εξέλιξη. Συνεπώς, τα μικρά κόμματα (παλαιά και νέα) θα βρουν καλύτερες προϋποθέσεις ανάπτυξης τους. Δεν είναι λοιπόν τελείως απίθανο το σενάριο για Κοινοβούλιο οκτώ κομμάτων.

Η μεγάλη πιθανότητα όμως για τη μη επίτευξη αυτοδυναμίας εδράζεται σε βαθύτερες αιτίες . Η κοινωνία αισθάνεται(όπως δείχνουν οι έρευνες) ότι υποαντιπροσωπεύεται από όλα τα σημερινά πολιτικά κόμματα και κυρίως από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας. Αυτό σημαίνει πως μεγάλη (σε σχέση με το παρελθόν) μερίδα παραδοσιακών ψηφοφόρων των δύο μεγάλων κομμάτων αποευθυγραμμίζεται και ακολουθεί πρωτόγνωρες πολιτικές και εκλογικές ατραπούς.

Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το λεγόμενο διακύβευμα των εκλογών ; Τα μέτρα του ΔΝΤ, η οικονομία γενικότερα και η σωτηρία της χώρας ; Ποιος θα θέσει την ατζέντα, η κυβέρνηση, η ΝΔ ή η Αριστερά ;

Έτσι όπως εξελίσσεται αυτή τη στιγμή η πολιτική αντιπαράθεση, το διακύβευμα είναι η αποδοχή ή η καταδίκη του μνημονίου, γεγονός όχι ευοίωνο για το κυβερνών κόμμα.

Όμως, το ΠΑΣΟΚ έχει τη δυνατότητα (και τα πολιτικά και ιστορικά επιχειρήματα) να μεταθέσει τη βάση του διακυβεύματος στην αποδοχή ή όχι μίας στρατηγικής αποφυγής της χρεωκοπίας (όπου η αντιπολίτευση έχει πανσπερμία απόψεων και κυρίως απουσία σοβαρής πρότασης).

Για το καλό του τόπου όμως, καλό θα ήταν η προεκλογική ατζέντα να ξεφύγει από τα εκλογικά διλήμματα που σ
Keywords
Τυχαία Θέματα