Πάγωμα προσλήψεων και νέες μειώσεις μισθών στο δημόσιο

Σε αναπροσαρμογή των πάντων προσανατολίζεται η κυβέρνηση, όσον αφορά το δημόσιο τομέα, καθώς η μέχρι τώρα πορεία εφαρμογής του μνημονίου, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και ως εκ τούτου τώρα, όπως δήλωσε προχθές ο υπουργός Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου, είναι η ώρα να πάρουμε αποφάσεις για όλα.

Έτσι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες απ΄ το υπουργείο Οικονομικών, στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή ένα ακόμη σχέδιο αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής που θα....
περιλαμβάνει
μείωση στο 50% των μισθών των ιερωμένων και με το υπόλοιπο ποσοστό να αναλαμβάνει η εκκλησία της Ελλάδας να το αναπληρώνει, κλείσιμο ΔΕΚΟ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους υπηρετούντες σε αυτές τις επιχειρήσεις, πάγωμα προσλήψεων ως το 2015, μείωση του αριθμού των εισακτέων στις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές και σταδιακή αποχώρηση απ΄ το δημόσιο, του συνόλου των συμβασιούχων.

Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα κληθεί να το εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο, ίσως και εντός της εβδομάδας, καθώς είναι ήδη σε γνώση του περιεχομένου του τα μέλη της τρόικα και έχουν εκφράσει την συναίνεσή τους.

Επιπλέον, η κυβέρνηση στο πεδίο της είσπραξης των φορολογικών εσόδων προσανατολίζεται στην κατάργηση του αφορολογήτου ποσού των 12.000 ευρώ και ιδιαιτέρως για τους ελεύθερους επαγγελματίες επεξεργάζεται ένα πρόγραμμα που θα το εντάξει στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα φορολογούνται απ΄ το πρώτο κιόλας ευρώ με ποσοστό 5% μέχρι και τις 10.500 ευρώ και στη συνέχεια θα ακολουθείται η ενιαία κλίμακα φορολόγησης.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η δημοσιονομική πραγματικότητα της χώρας είναι το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομιών αποφάσισε να αναστείλει την εξόφληση των ομολόγων που είχαν δοθεί στους δικαστικούς το 2007 έναντι αναδρομικών τους αυξήσεων στις αποδοχές του που είχαν κερδίσει δικαστικώς το 2006.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση όσο το δυνατό περισσότερο του δημοσίου τομέα, αφού τα μέχρι τώρα μέτρα είχαν ως άμεσο στόχο τον ιδιωτικό τομέα με αποτέλεσμα να έχει συρρικνωθεί σημαντικά ο ιδιωτικός τομέας και να έχει αυξηθεί εξίσου σημαντικά το ποσοστό της επίσημης ανεργίας στη χώρα. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να επιδείξει την ίδια σπουδή από την αρχή, όταν κλήθηκε να εφαρμόσει τα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα και να ξεκινήσει από τότε όλα όσα προγραμματίζει να πράξει για το δημόσιο τομέα τώρα. «Ίσως αν τότε γινόταν όλα όσα ενδεχομένως γίνουν τώρα, ο ιδιωτικός τομέας θα μπορούσε να απορροφήσει ένα πολύ μεγάλο μέρος των δημοσίων υπαλλήλων που θα απολύονταν από το στενό ή ευρύτερο δημόσιο τομέα. Τώρα τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα γιατί πολύ απλά, όσοι χάσουν τις εργασίες τους από το δημόσιο τομέα, θα είναι εξαιρετικά δύσκολα να τις αναπληρώσουν εξασφαλίζοντας μία θέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα», επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς.

Όπως
Keywords
Τυχαία Θέματα