Παγκόσμια Τράπεζα: "Μόνη της η λιτότητα δεν αντιμετωπίζει την κρίση"

Η ευρωζώνη δεν πρέπει να υπολογίζει στη βοήθεια των αναδυόμενων οικονομιών για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, διαμηνύει ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ με συνέντευξή του στη Wall Street Journal.
«Δεν υπάρχει θαυματουργή λύση, δεν υπάρχει πανάκεια... Κανείς δεν θα έρθει με ένα σάκο χρήματα για να διευθετήσει το θέμα», τονίζει ο....
Ζέλικ, προειδοποιώντας ότι η κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ και στις ΗΠΑ
αρχίζει να επιβαρύνει την παγκόσμια οικονομία και κυρίως τις οικονομίες των αναδυομένων οικονομικών δυνάμεων.

«Εάν η ανάπτυξη στις χώρες αυτές μειωθεί ξαφνικά, θα αρχίσουν να έχουν προβλήματα επισφαλών πιστώσεων», εξηγεί.

Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Ζέλικ, «το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν οι αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις τώρα είναι να διατηρήσουν την ανάπτυξή τους. Ανάλογα με τη χώρα, υπάρχει μία εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στην υπερθέρμανση και την ανάπτυξη».

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας προτείνει οι αναδυόμενες χώρες, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, να στηρίξουν την παγκόσμια ανάπτυξη επιδιώκοντας την ολοκλήρωση της συμφωνίας φιλελευθεροποίησης των εμπορικών συναλλαγών στις διαπραγματεύσεις της Ντόχα.

Οι επενδύσεις στις υποδομές στις αναπτυσσόμενες χώρες επίσης μπορούν να υποστηρίξουν την αγορά εξοπλισμού από τις ανεπτυγμένες οικονομίες, υποβοηθώντας την τόνωση της ανάπτυξης αυτών των τελευταίων και την οικονομική τους ανάκαμψη. «Μόνη της η λιτότητα δεν μπορεί να τις βγάλει από την κρίση», τονίζει.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Γκίντο Μαντέγκα έδωσε ελπίδες στις αγορές, ανακοινώνοντας ότι η Βραζιλία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική (Brics) θα συζητήσουν αυτήν την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον την πιθανότητα να βοηθήσουν την ΕΕ.

http://www.dailynews24.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα