Ομογενείς: Μπήκαν σε Ιατρικές με βαθμούς 7,1

Aποκαλυπτικά στοιχεία έφερε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων η Αν. υπουργός Παιδείας Φ. Γεννηματά (κατά τη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση) σύμφωνα με τα οποία παιδιά ελλήνων του εξωτερικού εισήχθησαν:

-στην ιατρική Πατρών, με 7,1 ενώ η βάση για τους υποψηφίους των πανελληνίων εξετάσεων ήταν 19,22,

-στην Η ιατρική Ιωαννίνων με 7,92 ενώ η βάση για τους....
υποψηφίους των πανελληνίων εξετάσεων ήταν 19,13.

-Η βάση γι αυτή την κατηγορία υποψηφίων είναι 7, οι θέσεις συνολικά ήταν 2.644. Ελαβαν μέρος στις ειδικές εξετάσεις που
γίνονται στην Ελλάδα 522 υποψήφιοι , εκ των οποίων 340 πέτυχαν την εισαγωγή τους σε Α.Ε.Ι. και 6 μόλις σε κάποιο Τ.Ε.Ι.. Το 34% των υποψηφίων, δηλαδή 176 υποψήφιοι, δεν έπιασαν τη βάση του 7.

-Το 2009, που η βάση ήταν το 10, οι θέσεις για αυτή την ειδική κατηγορία -συνολικά σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.- ήταν 2.575. Ξέρετε ποιος ήταν ο αριθμός των υποψηφίων; Οι υποψήφιοι ήταν 554, εκ των οποίων μόνο οι 253 πέτυχαν την εισαγωγή τους σε κάποιο Α.Ε.Ι. και ένας μόλις σε ένα Τ.Ε.Ι.. Το 54% των υποψηφίων δεν έπιασαν τη βάση του 10, απόφοιτοι αυτών των λυκείων.

Η κ. Γεννηματά διερωτήθη: «Είμαστε ικανοποιημένοι και περήφανοι γιατί κάνουμε πολιτική στην ομογένεια; Διδάσκουμε και διαπαιδαγωγούμε Έλληνες, με μέλλον, με προοπτική και με δυνατότητες; Τους δώσαμε εφόδια, τους αποκαταστήσαμε; Ποιος είναι τελικά στόχος; Μήπως είναι άλλα πράγματα πίσω από όλο αυτό; Τα 10 από τα 19 αμιγή λύκεια είναι σε πόλεις που δεν έχουν δημοτικά και γυμνάσια νωρίτερα, δηλαδή τα παιδιά πηγαίνουν στο γερμανικό δημοτικό, στο γερμανικό γυμνάσιο και ξαφνικά στην πρώτη λυκείου γράφονται στο αμιγώς ελληνικό λύκειο».

Η Αν. υπουργός εξήγησε τι σημαίνει αμιγώς ελληνικό λύκειο στη Γερμανία: «Επίσημο έγγραφο που ζήτησα και μου απέστειλε ο Πρέσβης μας εκεί, ο κ. Ράλλης αναφέρει ότι τα απολυτήρια που χορηγούν τα ελληνικά λύκεια αναγνωρίζονται ως ισότιμα μόνο με τον τίτλο που δίνουν τα γερμανικά σχολεία μετά από 10ετή φοίτηση, σε μαθητές που οδηγούνται στην επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση». Αυτό σας προβληματίζει αν πρέπει να σταματήσει; Πόσο ακόμη μεταβατικό στάδιο χρειάζεται αυτό; Πόσα παιδιά ακόμη θα πρέπει να τελειώσουν το λύκειο για να έχουν ισοτιμία γυμνασίου και να μπορούν να μπουν σε τεχνικές σχολές;".

«Ένα πράγμα είναι για μας η κόκκινη γραμμή» ξεκαθάρισε η κ. Γεννηματά: «Το Ελληνικό Κράτος δεν μπορεί να συντηρεί σχολεία στο εξωτερικό που δεν επιτρέπουν την κινητικότητα των μαθητών στις επόμενες βαθμίδες εκπαίδευσης. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να έχουν λύκεια που δεν οδηγούν στην ανώτατη εκπαίδευση της Γερμανίας, παρά μόνο στα πανεπιστήμια της Ελλάδος. Ποιος μπορεί να διαφωνήσει με αυτό; Έχουμε την πολυτέλεια να το κάνουμε αυτό; Έχουμε την πολιτική βούληση; Ξέρω ότι κάποιοι δυσαρεστούνται. Ξέρω ότι κάποιοι θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν ένα μεταβατικό στάδιο και κάπως να ζοριστούν, αλλά και σε αυτό θα βοηθήσουμε. Μπορούμε να συμφωνήσουμε ό
Keywords
Αναζητήσεις
, ιατρικη ομογενείς
Τυχαία Θέματα