Οίκος Fitch: Greece Restricted Debt. Μερική Χρεοκοπία και προχωράμε...

Σύντομα Προβλέψεις Τιμών μετοχών τραπεζών

Γράφει ο Αδαμάντινος

Ηδη σήμερα ανακοινώθηκε ότι η Ελλάδα έχει restricted default (μερική χρεοκοπία) απο τον οίκο Fitch. Ισως είναι πιό σωστός ο όρος αυτός απο τον όρο selected (επιλεκτική) γιατι στην περίπτωση της Ελλάδας το είδος της χρεοκοπίας δεν το....
αποφάσισε η ελληνική
κυβέρνηση. Η ευρωζώνη -εν περιλήψει- ψήφισε τη στήριξη με νέα δάνεια του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Ελλάδα. Οι άλλοι δεν τους ενδιαφέρει αν πτωχύνουν. Στόχος η σταθερότητα του Ευρώ.

Αναμενόμενο το ράλλυ των μετοχών στο ΧΑΑ αφου η ευρωζώνη κάλυψε πλήρως το χρηματοπιστωτικό τομέα στην ελλάδα ενώ η χώρα παίρνει δάνεια για να τον στηρίξει. Αυτό ήταν κάτι που αντιλήφθηκαν οι αγορές και έπραξαν ανάλογα. Στο μέλλον θα σας ανακοινώνω προβλεψεις τιμών απο τη προηγούμενη μερα για τις τιμές μετοχών ελληνικών τραπεζών της επόμενης μέρας. Ειμαι σίγουρος ότι θα χαρούν πολύ με το γεγονός αυτό... Χοχοχο.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να επαναλάβω προηγούμενο άρθρο μου για το τί αποφασίστηκε στην Ευρωζώνη με τίτλο «160 δις ευρώ για 7 χρόνια»... Πρέπει να το εμπεδώσετε γιατί από χτές πολύ διαστρέφεται η αλήθεια. Σε λιγο θα ακουστεί ότι η συνεκμετάλλυση του Αιγαίου ειναι κατι λογικό! Χοχοχο.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της συνόδου, η ευρωζώνη ενισχύει το ρόλο του Ταμείου Στήριξης (ΕFSF) και το αναβαθμίζει σε ένα ρόλο Ευρωπαικού ΔΝΤ. Παράλληλα προανακοινώνει τη λειτουργία κάποιου μηχανισμού αξιολόγησης μέσα σε αυτό αντίστοιχου με εκείνου τών τριών αμερικάνικων και του ενός κινέζικου οίκων αξιολόγησης. Τέλος του δινει τη δυνατότητα συμμετοχής στη δευτερογενή αγορά παραγώγων με κεφάλαια που θα καθοριστούν στο μέλλον.

Οσον αφορά την Ελλάδα, η λύση που προτείνεται είναι η μετακύλιση και η επαναγορά ομολόγων, όπως και η ανταλλαγή χρέους με διάφορους τρόπους (π.χ. μεταφορά κρατικών δικαιωμάτων απο κρατικό πλούτο και παραχώρηση κράτους). Σκοπός είναι να ελαττωθούν τα τοκοχρεωλύσια που πληρώνει ανα χρόνο η χώρα και το χρέος να γίνει πιό βιώσιμο. Η παράταση της διάρκειας των υφιστάμενων ομολόγων προτείνεται από το IFF να γίνει με αντάλλαγμα πιστωτικές εξασφαλίσεις π.χ. από υποθήκες ή με εγγύηση ομολόγων αξιολόγησης AAA με μηδενικό τοκομερίδιο της ΕΚΤ.

Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει ένα νέο δάνειο προς την Ελλάδα που θα εξυπηρετήσει αυτόν αποκλειστικά το σκοπό και κατά συνέπεια θα σταθεροποιεί το χρηματοπιστωτικό τομέα (τις τράπεζες και κάποιους ιδιώτες δανειστές) και το ευρώ.

Το νέο πακέτο δανεισμού εκτιμάται γύρω στα 159 δις ευρώ με επιτόκιο γύρω στο 3.5% και πιθανόν να υπάρξει μιά περίοδος χάριτος. Το ποσό αυτό φαίνεται ότι θα προέλθει από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ (περίπου 109 δίς ευρώ), από τις τράπεζες (περίπου 37 δις ευρώ) και από την εξαγορά του ελληνικού χρέους (12 δις ευρώ). Δεδομένου ότι ο Πρωθυπουργός είπε ότι οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας με αυτό το δάνειο καλύπτονται ως το 2020, εκτιμάται ότι θα καταβάλλεται στη χώρα δάνειο γύρω στα 22 – 30 δις ευρώ το
Keywords
Αναζητήσεις
οικος fitch μερική χρεοκοπία
Τυχαία Θέματα