"Οίκοι αρουραίων" οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης

Η αυστριακή εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγκ» σε χθεσινό της άρθρο, χαρακτηρίζει «θράσος» την υποβάθμιση της Ελλάδας από τους «οίκους αρουραίων» στους οποίους έχουν ξεπέσει οι οίκοι αξιολόγησης.
Ο Ράινχαρντ Γκέβαιλ, αρχισυντάκτης της αυστριακής εφημερίδας, χαρακτηρίζει θράσος την πρόσφατη νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο "Standard & Poor΄s", "και μάλιστα πριν από μια
Σύνοδο των κοινοτικών υπουργών Οικονομικών με θέμα την Ελλάδα", υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας το άρθρο του, ο αρχισυντάκτης τονίζει ότι η....
συγκεκριμένη κίνηση υποβαθμίζει τη δανειοληπτική ικανότητα της Ελλάδας χαμηλότερα από εκείνη της Γρενάδας, όπου το 32% των 108.000 κατοίκων της, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Σύμφωνα με το άρθρο, ο συγκεκριμένος οίκος, ιδρύθηκε το 1997, ανήκει στον αμερικάνικο ιδιωτικό όμιλο Μέσων Ενημέρωσης Mc Graw-Hill, έχει ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και τελεί υπό την ιδιοκτησία αμερικανών μεγαλοεπενδυτών.

Ο αρχισυντάκτης της αυστριακής εφημερίδας καταγγέλλει στη συνέχεια ότι, ο ιδιωτικός "οίκος αξιολόγησης", χωρίς να έχει την παραμικρή δημοκρατική νομιμοποίηση, έχει αναλάβει το ρόλο "παγκόσμιας οικονομικής αστυνομίας".

"Το ότι η Ελλάδα περνά δύσκολες ώρες είναι πασίγνωστο όπως επίσης και το ότι οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης καταβάλουν σημαντικές προσπάθειες για να το αντιμετωπίσουν, όμως στον ιδιωτικό οίκο Standard & Poor΄s, αυτό είναι αδιάφορο. Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση σέβεται κάπως τον εαυτό της τότε θα πρέπει να απαντήσει πως ό, τι και να λέει η Standard & Poor΄s αφήνει αδιάφορη την Ευρώπη. Καθώς, όπως ο ίδιος προσθέτει, ένας δυτικοαμερικάνικος εκδοτικός οίκος δεν μπορεί να καθορίζει το τί είναι καλό και σωστό για την Ευρώπη και ως εκ τούτου όλες οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει αυτή τη στιγμή να απορρίψουν τις αξιολογήσεις τέτοιων εταιρειών και να το διαλαλήσουν δυνατά, "διότι οι οίκοι αξιολόγησης κατάντησαν οίκοι αρουραίων και ο λόγος τους δεν έχει την παραμικρή αξία", υπογράμμισε στο τέλος του άρθρου του ο Ράινχαρντ Γκέβαιλ.

http://dailynews24.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα