ΟΗΕ: Προς νέο σχέδιο απόφασης για την Συρία

Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συναντήθηκαν την Τρίτη κεκλεισμένων των θυρών για να εξετάσουν ένα νέο σχέδιο απόφασης για την κρίση στη Συρία που συνέταξαν οι ΗΠΑ και το οποίο ζητά από τη συριακή κυβέρνηση να τερματίσει την αιματηρή καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης του προέδρου Μπασάρ αλ 'Ασαντ.

Οι πρεσβευτές της ....
Γαλλίας, της Βρετανία, των ΗΠΑ, της
Κίνας και της Ρωσίας συναντήθηκαν με τον πρεσβευτή του Μαρόκου, η χώρα του οποίου εκπροσωπεί αυτό το διάστημα τους 'Αραβες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για να προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε αυτό το νέο σχέδιο απόφασης.

Το σχέδιο απόφασης, που έχουν στην κατοχή τους το Γαλλικό Πρακτορείο και το Ρόιτερς, ζητά "την ανεμπόδιστη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας" και "καταδικάζει τη συστηματική, ευρεία παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών από τις συριακές αρχές, ενώ ζητά από τη συριακή κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως αυτές τις παραβιάσεις".

Σύμφωνα με το σχέδιο της απόφασης, το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά από τη Συρία "να τερματίσει κάθε είδους βία και να προστατεύσει τον πληθυσμό της, να απελευθερώσει όσους συνελήφθησαν αυθαίρετα εξαιτίας των πρόσφατων γεγονότων, (και) να αποσύρει τον συριακό στρατό και τις ένοπλες δυνάμεις από τις πόλεις και τα χωριά".

Παράλληλα, ζητά από την συριακή αντιπολίτευση "να απέχει από κάθε βία" στην περίπτωση που η συριακή κυβέρνηση συμμορφωθεί με τα αιτήματα του σχεδίου απόφασης.
"Πιστέυω ότι δεν πρέπει να περιμένετε κάτι το ιδιαίτερο", δήλωσε η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις μετά το πέρας των συζητήσεων.

Ο ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
Νωρίτερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ είχε γράψει στον λογαριασμό του στο Twitter ότι αυτό το νέο σχέδιο απόφασης δεν είναι παρά μία "ελαφρώς αλλαγμένη εκδοχή του προηγούμενου σχεδίου, στο οποίο είχαμε ασκήσει βέτο".

Εξάλλου πολλοί διπλωμάτες, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δήλωσαν ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές πρόοδοι στις διαπραγματεύσεις πριν την ολοκλήρωση των αποστολών του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία Κόφι 'Αναν και της διευθύντρια Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του οργανισμού Βάλερι Έιμος.

http://www.protothema.gr/
Keywords
Τυχαία Θέματα