Οι «χατζηαβάτηδες» Έλληνες πολιτικοί και οι Τούρκοι «νταήδες»

του Κώστα Χαρδαβέλλα

Τα τουρκικά μαχητικά πάνω από το Καστελόριζο και τα μοιραία λάθη

Απρίλιος 2005. Ο κ. Γιώργος Λιλλήκας, την εποχή εκείνη υπουργός Εμπορίου της Κύπρου και «δεξί χέρι» του τότε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, φθάνει στην Αθήνα για μία μυστική αποστολή: μεταφέρει μήνυμα του Τάσσου Παπαδόπουλου στον....
Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και στον τότε πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή.

«
Στην Κύπρο ξεκινάμε μυστικές έρευνες στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) για να διαπιστώσουμε τι διαθέτουμε σε ορυκτό πλούτο. Θα μας στηρίξει η Ελλάδα σε περίπτωση που υπάρξει στρατιωτική αντίδραση από την πλευρά της Τουρκίας;», τους ρωτάει. Παράλληλα, η Κύπρος επαναφέρει την πρότασή της προς την κυβέρνηση Καραμανλή, να προχωρήσει σε χάραξη από κοινού της Ελληνικής και της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η απάντηση της ελληνικής πλευράς στο πρώτο αίτημα, είναι θετική. Τόσο ο κ. Παπούλιας, όσο και ο κ. Καραμανλής, διαβεβαιώνουν τον κ. Λιλλήκα πως αν χρειαστεί θα σταθούν στο πλευρό της Κύπρου. Στην πρόσκληση όμως των Κυπρίων να προχωρήσει η Ελλάδα στην χάραξη των θαλάσσιων συνόρων της με την Κύπρο, η απάντηση του Κώστα Καραμανλή, είναι η ίδια με εκείνη του προκατόχου του Κώστα Σημίτη: αρνητική! Αποτέλεσμα, 6 χρόνια μετά;

Η κυπριακή πλευρά, αγνοώντας τις αντιδράσεις των Τούρκων, πραγματοποιεί ήδη έρευνες για φυσικό αέριο στην Κυπριακή ΑΟΖ. Οι πρώτες επίσημες άδειες για έρευνα υδρογονανθράκων στην Κύπρο, έχουν δοθεί και οι Κύπριοι ετοιμάζονται για την εξόρυξή τους!

Η Ελλάδα παρακολουθεί σαν το «χάνο» τις επιτυχίες της Κύπρου, τα τουρκικά μαχητικά να πετούν πάνω από το Καστελόριζο, την Τουρκία να υπογράφει με τη Shell για έρευνες -σε ποιές ακριβώς περιοχές άραγε;- και την ίδια στιγμή παραμένουμε η μοναδική χώρα της Μεσογείου που δεν έχει χαράξει δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, που στην ουσία θα μας έδινε το δικαίωμα να κάνουμε έρευνες για υδρογονάνθρακες στα δικά μας θαλάσσια «χωράφια» του Αιγαίου, με συνέπεια να περιοριζόμαστε στο Ιόνιο και προσεχώς στην Κρήτη.

Για τα μοιραία λάθη και την ατολμία των ελληνικών κυβερνήσεων μου μίλησε ο κ. Γιώργος Λιλλήκας - τέως υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού (2003- 2006) και στη συνέχεια Εξωτερικών της Κύπρου μέχρι και το 2007, σε συνέντευξή του για περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ:

Γ. Λιλλήκας : « Η Ελλάδα γνώριζε από το 2005 ότι η Κύπρος σχεδίαζε μία σειρά από μυστικές έρευνες σε ολόκληρη την Κυπριακή ΑΟΖ, με στόχο να εκτιμηθεί ο ορυκτός πλούτος της Κύπρου. Ήταν από τις λίγες φορές που καταφέραμε να κρατήσουμε μυστικό ένα τόσο καίριο θέμα και να μην δει τα φώτα της δημοσιότητας.

» Εγώ προσωπικά είχα την τιμή να υποβάλλω την στρατηγική στον πρόεδρο Παπαδόπουλο ο οποίος αφού την ενέκρινε μου είχε ζητήσει να έρθω στην Αθήνα μυστικά, όπως και έπραξα. Ερχόμενος εδώ, είχα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και τον τότε πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή και εί
Keywords
Τυχαία Θέματα