Ο Τρισέ δηλώνει ξεκάθαρα πως είναι αντίθετος στην επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξακολουθήσει να δέχεται τα πορτογαλικά κρατικά ομόλογα ως εγγυήσεις για τον περαιτέρω δανεισμό τραπεζών και της χώρας, τόνισε σήμερα ο διοικητής της ΕΚΤ, κ. Ζαν Κλωντ Τρισέ, ανακοινώνοντας παράλληλα την αύξηση του βασικού επιτοκίου, το οποίο διαμορφώνεται τώρα στο ύψος του 1,5%. Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεσή του με την προοπτική έστω
και....
επιλεκτικής πτώχευσης της Ελλάδας.
Η ΕΚΤ αποφάσισε να αναστείλει το κατώτατο όριο αξιολόγησης με το οποίο δέχεται ως ενέχυρα τα πορτογαλικά ομόλογα, όπως είχε κάνει και στις περιπτώσεις της Ελλάδας και της Ιρλανδίας. Σχετική ανακοίνωση με περισσότερες πληροφορίες αναμένεται να εκδοθεί το απόγευμα.

«Στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου έχουμε το θέμα της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα, λέμε όχι στην επιλεκτική χρεοκοπία», επισήμανε ο κ. Τρισέ. «Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Όχι σε μερική χρεοκοπία, όχι σε πιστωτικό γεγονός», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, υπογραμμίζοντας τις «ευθύνες των κυβερνήσεων να συζητήσουν με τους ιδιώτες επενδυτές» τη συμμετοχή τους στο νέο πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας.

Αιτιολογώντας την αύξηση του βασικού επιτοκίου σημείωσε πως «τα ποσοστά του πληθωρισμού πιθανόν να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα τους προσεχείς μήνες. Επισήμανε επίσης ότι η ΕΚΤ δεν δεσμεύεται προκαταβολικά για τις μελλοντικές αποφάσεις της για τα επιτόκια.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη, τόνισε πως «αν και η δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη συνεχίζει να είναι θετική, παραμένει σε υψηλά επίπεδα η αβεβαιότητα».

http://www.dailynews24.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα