Ο Τιτανικός δεν σώζεται με διαφορετικό καπετάνιο

Γιώργος Καισάριος

Όσο αναφορά τις διάφορες κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν κατά του κύριου Παπαδήμου αυτές τις μέρες, δεν έχω άποψη. Κρητική όμως μπορώ να ασκήσω στα όσα έχουν ειπωθεί πρόσφατα.

Ουδέποτε, για παράδειγμα, έχω καταλάβει πως είναι δυνατόν να νόμιζε ο κύριος Παπαδήμος ότι η δημοσιονομική προσαρμογή της....
Ελλάδος μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς κούρεμα.
Ήταν μεταξύ αρκετών Ελλήνων οικονομολόγων που έκαναν δριμύτατη επίθεση εναντίον της ιδέας. Βέβαια θα μου πείτε ότι εκπροσωπούσε την ΕΚΤ και ίσως δε μπορούσε να πει αλλιώς, αλλά ακόμα και έτσι να είναι, η άποψη του δεν άλλαξε (δημοσίως τουλάχιστον) όταν έφυγε από την ΕΚΤ

Άρα αν υποθέσουμε ότι η προγενέστερη άποψη του, το ότι η Ελλάδα ήταν δυνατόν να προσαρμοστεί χωρίς κούρεμα είναι αυτό που πραγματικά ακόμα πιστεύει, αφήνει ερωτηματικά εκ μέρους μου για την κρίση του και το αφήνω εκεί.

Οι ορθόδοξες απόψεις του και την τυφλή του πίστη στο μνημόνιο επίσης αφήνουν πολλά ερωτηματικά. Και εγώ είμαι υπέρ κάποιας μορφής μνημονίου και δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά όχι διότι πίστευα ότι σώζεται η κατάσταση και θα επανέρθουμε σε τροχιά ανάπτυξης (όπως μας ευαγγέλίζαν). Η συμφωνία μου με πολλές πτυχές του μνημονίου (καθώς και τους επιτηρητές και πολλά άλλα που θέλουν να μας επιβάλουν οι της Ευρώπης), πηγάζει από την αναγκαιότητα να γίνουν πολλές αλλαγές, που οι ντόπιες πολιτικές ηγεσίες αρνούνται να κάνουν, όχι διότι πίστεψα ποτέ ότι το μνημόνιο ήταν η λύση για να γίνουμε βιώσιμοι.

Το ότι η προηγούμενη κυβέρνηση προτίμησε να μην πάρει κανένα μέτρο αναδιάρθρωση της οικονομίας, παρά προτίμησε να πεθάνει τους πολίτες σε φόρους, αντί να κάνει μείωση δαπανών (με ότι αυτό συνεπάγεται) είναι άλλο θέμα. Αν λοιπόν ο κύριος Παπαδήμος πίστευε πραγματικά ότι με το μνημόνιο και μόνο μπορεί να επανέρθει η ισορροπία, τότε έχω αμφιβολία για το κατά πόσο μπορεί αυτή η κυβέρνηση να κάνει έστω και ελάχιστες δομικές αλλαγές, ώστε να δούμε κάποια διαφορά στο πως λειτουργεί το κράτος.

Θα έριχνε και ένα ελαφρό conflict of interest στη μέση, αλλά οι περιστάσεις απαιτούν γοργές αποφάσεις και νομίζω ότι είναι το τελευταίο που μας απασχολεί αυτή τη στιγμή.

Κατά τα άλλα, συγκριτικά με τις επιλογές που έβαλαν στο τραπέζι τα Ελληνικά κόμματα, τον ψηφίζω δαγκωτό. Νομίζω όμως ότι υπήρχαν και πολλά άλλα αξιόλογα εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα που επίσης θα μπορούν να αναλάβουν το βαρύ αυτό φορτίο και να το φέρουν εις πέρας, ίσως και καλύτεροι από τον κύριο Παπαδήμο.

Ο κύριος Παπαδήμος δεν θα κάτσει για πολύ λίγο καιρό στη θέση αυτή και έτσι δεν μπορεί κανείς να περιμένει και πολλά. Έχει δυο βασικές οδηγίες, να διασφαλίσει τις υπογραφές από όλα τα κόμματα και την δέσμευση τους για τα μέτρα προσαρμογής με σκοπό να υπογραφεί η δανειακή σύμβαση και να διασφαλίσει την έκτη δόση. Νομίζω ότι όποιος και να ήταν πρωθυπουργούς, θα μπορούσε να φέρει εις πέρας αυτή την αποστολή. Δεν νομίζω ότι θα κάνει και κάποιο κατόρθωμα.

Νομίζω ότι πολλοί περιμ
Keywords
Τυχαία Θέματα