Ο στρατός ετοιμάζεται να εισβάλει στο χωριό Μπου Καμάλ στη Συρία

Ο στρατός ετοιμάζεται να εισβάλει στο χωρίο Μπου Καμάλ στην ανατολική Συρία όπου η κατάσταση είναι "εκρηκτική" εξαιτίας των "ένοπλων ομάδων" που προκαλούν επεισόδια σε αυτή την περιοχή στα σύνορα με το Ιράκ, όπως αναφέρει σε σημερινό της....
άρθρο η συριακή εφημερίδα αλ Ουάταν, η οποία πρόσκειται στην κυβέρνηση.

"Η κατάσταση της ασφάλειας στο Μπου Καμάλ είναι εκρηκτική, γι' αυτό ο στρατός
ετοιμάζεται να παρέμβει (...) καθώς οι αρχές φοβούνται (τη δημιουργία) ενός ένοπλου κινήματος ανυπακοής σε αυτή τη μεθοριακή πολη, όπου οι αντάρτες θα μπορούσαν εύκολα να λάβουν επιμελητειακή και πολιτική υποστήριξη", αναφέρει η αλ Ουάταν.

Σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ένας άμαχος σκοτώθηκε χθες Σάββατο και πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν στο Μπου Καμάλ όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν μία αντικυβερνητική διαδήλωση.

Το επίσημο πρακτορείο Sana μετέδωσε πάντως ότι "τρομοκρατικές ομάδες επιτέθηκαν σε ένα δημόσιο κτίριο και πήραν τα όπλα που βρίσκονταν εκεί". Τρία μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν και δύο απήχθησαν.

Από την αρχή του κινήματος αμφιβήτησης του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ οι αρχές αποδίδουν τα βίαια επεισόδια σε ένοπλες ομάδες που προσπαθούν να σπείρουν το χάος.
Αντίθετα η αλ Ουάταν επισημαίνει ότι "η κατάσταση έχει επιστρέψει στο κανονικό" στην πόλη Χάμα, όπου τις τελευταίες εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν ογκώδεις διαδηλώσεις εναντίον του Ασαντ.

"Οι προσπάθειες του νέου κυβερνήτη της Χάμα και των αξιωματούχων ολοκληρώθηκαν. Η κατάσταση ανυπακοής που διήρκησε 13 ημέρες τελείωσε", διαβεβαιώνει στο άρθρο της η αλ Ουάταν.

"Οι υπεύθυνοι συντονισμού σε συνεργασία με τους κατοίκους άρχισαν να απομακρύνουν τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί στους κεντρικούς δρόμους", προσθέτει.

Οι κάτοικοι της Χάμα είχαν στήσει οδοφράγματα για να εμποδίσουν μία επιχείρηση του στρατού. Τουλάχιστον 25 πολίτες έχουν σκοτωθεί στην πόλη από τις 5 Ιουλίου, όταν η Δαμασκός έστειλε άρματα μάχης για να καταστείλει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στις οποίες πήραν μέρος 500.000 άνθρωποι, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Εξάλλου ο στρατός εισέβαλε σήμερα στην πόλη Ζαμπαντάνι, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, και συνέλαβε δεκάδες ανθρώπους, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Λίγο πριν το ξημέρωμα περίπου 2.000 άνδες των δυνάμεων ασφαλείας με την υποστήριξη αρμάτων μάχης περικύκλωσαν την πόλη, που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Δαμασκού, σύμφωνα με την Τοπική Επιτροπή Συντονισμού της Συρίας.

Ενα μέρος των δυνάμεων ασφαλείας αποσύρθηκαν μετά τις συλλήψεις, όμως η πόλη εξακολουθεί να πολιορκείται, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Πριν την εισβολή στη Ζαμπαντάνι είχαν διακοπεί οι τηλεφωνικές επικοινωνίες, η ηλεκτροδότηση και η πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τοπικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τουλάχιστον 1.800 πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί από
Keywords
Τυχαία Θέματα