Ο Σίλβιο έχασε τις δημοτικές εκλογές

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι παραδέχθηκε σήμερα την ήττα της παράταξής του στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, ο δεύτερος γύρος των οποίων διεξήχθη χθες και σήμερα ο πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι δήλωσε από το Βουκουρέστι: «Είναι ξεκάθαρο ότι χάσαμε. Κάποιες φορές κερδίζεις, κάποιες χάνεις. Η κυβέρνηση πρέπει όμως να συνεχίσει την πορεία της διότι αν κάποιος αναλύσει προσεκτικά τη σημερινή ψήφο θα δει ότι σε...
μεγάλο βαθμό δε σχετίζεται
με την κυβερνητική δραστηριότητα».

Ο Μπερλουσκόνι προσδιόρισε ως άμεσες προτεραιότητες της κυβερνητικής δράσης την απλούστευση της γραφειοκρατίας, την μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και τη στήριξη του ιταλικού νότου. «Μίλησα με τον επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά Ουμπέρτο Μπόσι και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», πρόσθεσε ο ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε παράλληλα ότι «δεν εξεπλάγην από το αποτέλεσμα των εκλογών» ενώ είπε πως είναι βέβαιος ότι ιδίως στη Νάπολη οι πολίτες θα «μετανιώσουν πικρά, πολύ σύντομα» για την επιλογή τους.

Η επίσημη καταμέτρηση των ψήφων, επιβεβαιώνει τις δημοκοπικές προβλέψεις που είχαν μεταδοθεί από ιταλικά τηλεοπτικά δίκτυα στις τρεις το απόγευμα (τοπική ώρα, 16:00 ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που θεωρούνται πλέον οριστικά, η ιταλική κεντροαριστερά εξασφαλίζει άνετη νίκη στο Μιλάνο, στη Νάπολη, στην Τεργέστη και στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας.

Στο Μιλάνο, ο κεντροαριστερός Τζουλιάνο Πιζαπία συγκεντρώνει το 55,1%των ψήφων, έναντι του 44,9% της κεντροδεξιάς απερχόμενης δημάρχου Λετίτσια Μοράτι. Οι υποστηρικτές του Πιζαπία έχουν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία του Ντουόμο, όπου και πανηγυρίζουν, περιμένοντας τον καινούριο δήμαρχο.

Στην Νάπολη ο προοδευτικός πρώην εισαγγελέας Λουίτζι Ντε Ματζίστρις καταφέρνει να πετύχει αποτέλεσμα που χαρακτηρίζεται «ιστορικό": συγκεντρώνει 65,2% των ψήφων, ενώ ο κεντροδεξιός Τζάνι Λετιέρι, δεν καταφέρνει να ξεπεράσει το 34,8%.

«Η Νάπολι απελευθερώθηκε. Τώρα είναι η ώρα της γιορτής, έξω από το δημοτικό μέγαρο. Από αύριο θα ξεκινήσουμε την δουλειά», δήλωσε ο Ντε Ματζίστρις.

Στην Τεργέστη, η κεντροαριστερά καταφέρνει επίσης να υπερισχύσει με ποσοστό 57,5%, όπως και στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας, με 59,3%.

Από την κεντροδεξιά συμμαχία ο Ματέο Σαλβίνι, ηττημένος υποψήφιος αντιδήμαρχος της συντηρητικής παράταξης, τόνισε ότι «το κόμμα του, η Λέγκα, προσέφερε ό,τι καλύτερο μπορούσε στην προεκλογική εκστρατεία. Πρέπει να λάβουμε υπόψη, άλλωστε, ότι η Λέγκα δεν έχασε ψήφους, ενώ το μπερλουσκονικό κόμμα Λαός της Ελευθερίας, παρουσιάζει εμφανή κάμψη».

Σχολιάζοντας το σύνολο του εκλογικού αποτελέσματος, ο Ίταλο Μποκίνο, μέλος του κεντρώου Πόλου του Έθνους, υπογράμμισε ότι «ήταν μια ψήφος κατά του Μπερλουσκόνι, ο οποίος τιμωρήθηκε, διότι, τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες, προσπάθησε να προσεταιρισθεί βουλευτές, για να συνεχίσει να κυβερνά. Έπρεπε, αντιθέτως, να πάει σε πρ
Keywords
Τυχαία Θέματα