Ο ρόλος της συνθήκης ACTA στα προϊόντα της νέας οικονομίας.

Τα προϊόντα της λεγόμενης νέας οικονομίας όπως είναι πχ τα προϊόντα λογισμικού, ταινιών, μουσικής, τα νέα φάρμακα, τα προϊόντα βιοτεχνολογίας κλπ, χαρακτηρίζουν τον 21ο αιώνα.
Το ιδιαίτερο αυτών των προϊόντων είναι ότι συνδέονται άμεσα με δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Το οικονομικό αποτέλεσμα των κατόχων των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας τέτοιων προϊόντων, είναι σχεδόν ισοδύναμο με το.....
αποτέλεσμα που έχουν οι διάφορες πολυεθνικές οι οποίες διαχειρίζονται το πετρέλαιο
του πλανήτη.

Γι αυτό και το υπέρμετρο ενδιαφέρον των διαφόρων πολυεθνικών εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο της νέας οικονομίας σε Αμερική, Ευρώπη και Ιαπωνία. Προσπαθούν, να ‘κατοχυρώσουν’ τις σχετικές πατέντες, αλλά κυρίως να κυρώσουν την συνθήκη ACTA. Κατοχυρώνοντας τις διάφορες πατέντες ξέρουν καλά ότι θα είναι οι κυρίαρχοι του ‘παιγνιδιού’. Επικυρώνοντας όμως την συνθήκη ACTA, διαιωνίζουν απλά την επικυριαρχία τους για τουλάχιστον ολόκληρο τον 21ο αιώνα.
Οι μεγάλες εταιρείες διαπιστώνουν σήμερα μεγάλα διαφυγόντα κέρδη. Θεωρούν ότι αυτά τους ανήκουν και εκτιμούν ότι διαρρέουν λόγω της ανάπτυξης παράλληλων ελευθέρων ανθρώπινων δράσεων νέας οικονομίας καθώς επίσης και λόγω της μη κατάλληλης κατοχύρωσης της ‘πνευματικής ιδιοκτησίας’. Γι αυτό και επιθυμούν το ταχύτερο να κλείσουν τις τρύπες από τα ασκιά τους. Θεωρούν πχ πληγή την ανάπτυξη εφαρμογών «ανοικτού κώδικα» καθώς επίσης και κάθε άλλης παρόμοιας δραστηριότητας η οποία πραγματοποιείται με συλλογικό και κοινόχρηστο τρόπο.
Αυτές οι ελεύθερες και συλλογικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται κυρίως γύρω από πανεπιστήμια και αφήνονται ελεύθερα στο κοινό, θεωρούν ότι τους αφαιρούν χρήματα. Από την άλλη πλευρά θεωρούν ότι οι εταιρείες θα πρέπει να εκμεταλλεύονται τις διάφορες πατέντες για πολλές δεκαετίες ή ακόμη και συνεχώς. Να μην ξεχνάμε ότι την παντέντα την εφευρίσκει συνήθως ένας άνθρωπος ή μια ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι εργάζονται με εξαρτημένη εργασία στις εταιρείες αυτές.

Έτσι για παράδειγμα είναι κάρφος στα μάτια τους η ανάπτυξη της ελεύθερης διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia, διότι απλά αχρήστευσε πρακτικά το αντίστοιχο εμπόριο. Τα διάφορα συστήματα Linux και το λογισμικό Libre Office αφαιρούν καθημερινά ποσοστά από τα κέρδη των εταιρειών του χώρου. Ο γνωστός Browser Mozilla Firefox με ποσοστό 25% παγκοσμίως αποτελεί ένα ενοχλητικό γεγονός για εταιρείες με το ίδιο αντικείμενο.

Είναι προφανές ότι κοινωνικοποιώντας την γνώση και κυρίως τα εργαλεία πρόσβασης σ’ αυτήν, ελαττώνεται το ιδιωτικό κέρδος που ήθελε προκύψει από αυτές τις δραστηριότητες. Η ίδια λογική ελευθερίας διακίνησης προϊόντων εφαρμόζονται και για συνταγές φαρμάκων καθώς και άλλων ψηφιακών και χημικών προϊόντων ή ακόμη και επιστημονικών δημοσιεύσεων.

Αυτή είναι η αιτία (απώλεια κερδών) η οποία ανάγκασε τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες να προωθήσουν μια διεθνή συμφωνία την λεγόμενη συμφωνία ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement δηλ. Συμφωνία για την αντιμετώπιση
Keywords
Τυχαία Θέματα