Ο «οδικός χάρτης» άντεξε λίγες ώρες...

ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗ
[email protected]

Καλό Πάσχα! Για μετά μην... ορκίζεστε. Ετσι κι αλλιώς λεφτά δεν υπάρχουν. Αυτό άλλωστε μας είπε και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, στην 5ωρη ομιλία του (σε κομμάτια) της Παρασκευής, που θύμιζε... Φιντέλ Κάστρο! Δυστυχώς, το μόνο που πέτυχε είναι να εδραιώσει στην κοινωνία και τον κόσμο της οικονομίας την αβεβαιότητα. Ο «οδικός χάρτης» του Γ. Παπανδρέου
δεν πείθει ότι θα μας βγάλει από το αδιέξοδο.
Το αμπαλάζ με το οποίο προσπάθησε να κρύψει ο πρωθυπουργός το νέο πακέτο των 23 δισ. ευρώ δεν άντεξε ούτε λίγες ώρες. Το σίγουρο είναι ότι θα (ξανα)πληρώσουμε, γιατί λεφτά δεν υπάρχουν. Το σίγουρο είναι ότι διαλύεται το κοινωνικό κράτος εδώ και....
τώρα. Το επίσης σίγουρο είναι ότι ήρθε η ώρα της μεγάλης σύγκρουσης με τα συνδικάτα των μεγάλων ΔΕΚΟ και του σκληρού πυρήνα του Δημοσίου, γιατί πολύ απλά ο λογαριασμός δε βγαίνει.

Την ίδια στιγμή οι αγορές (δηλαδή οι δανειστές μας) διαπίστωσαν αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο κράτος και τις μεταρρυθμίσεις. Ολη αυτή η διαπραγμάτευση που διεξάγεται στο κυβερνών κόμμα επισημοποιεί τη δυσκολία της κυβέρνησης να οδηγήσει την οικονομία έξω από το τούνελ. Ο δισταγμός είναι το βασικό χαρακτηριστικό. Ο πρωθυπουργός έφτασε στο σημείο να πει ότι «δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία εξόδου από την κρίση».

Την ώρα που στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση κονταροχτυπιούνται, στην πραγματική ζωή επικρατεί πανικός. Επιχειρήσεις κλείνουν, οι τράπεζες έχουν κλείσει για τα καλά την κάνουλα, το χρέος μετακυλίεται από τις προβληματικές επιχειρήσεις στις υγιείς. Με ή χωρίς μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα κλείνουν νοσοκομεία, σχολεία, ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό που καλούνται να ψηφίσουν οι υπουργοί και οι βουλευτές είναι τόσο βαρύ, που προκαλεί έντονες αντιστάσεις. Η «απειλή» του ανασχηματισμού δεν εμπόδισε την Κοινοβουλευτική Ομάδα να αντιδράσει.

Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί αντιμέτωπος το προσεχές διάστημα, μετά την «ανάπαυλα» της Μεγάλης Εβδομάδας, με ισχυρές αντιδράσεις. Από το εύρος τους αλλά και από την αποφασιστικότητα που θα επιδείξει ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου και το επιτελείο του στην αντιμετώπιση αυτών των αντιδράσεων θα κριθούν και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, αλλά κυρίως του οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα.

Διαφωνίες υπουργών

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, λέγοντας πως «θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας». Δεν απέκλεισε, όμως, το ενδεχόμενο ανασχηματισμού. Προειδοποίησε ότι δεν προτίθεται να ανεχθεί παρεκκλίσεις από τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα που θα τεθούν αμέσως μετά το Πάσχα. Και κυρίως έστειλε το μήνυμα ότι «θα συνεχίσει με όσους θέλουν να αλλάξει η πατρίδα μας».

Αρκετοί υπουργοί (Παπουτσής, Κατσέλη, Μπιρμπίλη, Ξενογιαννακοπούλου) διαφώνησαν ανοικτά με βασικές επιλογές του οικονομικού επιτελείου σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις και ειδικότερα για στρατηγικού χαρακτήρα ΔΕΚΟ,
Keywords
Τυχαία Θέματα