Ο Μίχαλος παρουσίασε το ελληνικό «Εύρηκα»

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, κατά την ομιλία του στην Τελετή Απονομής Βραβείων του Επιμελητηρίου, παρόντος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαρά και του υπουργού Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχ. Χρυσοχοίδη, υποστήριξε την πρόταση
της γερμανικής εταιρείας συμβούλων Ρόλαντ Μπέργκερ, με την ....
επωνυμία «Εύρηκα».

Το σχέδιο «Εύρηκα» ουσιαστικά προτείνει να συγκεντρώσει η ελληνική κυβέρνηση τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου ύψους 125 δισ. ευρώ σε μία εταιρεία που θα τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παράλληλα να διαγραφεί σημαντικό μέρος του χρέους της Ελλάδα.

«Το σχέδιο αυτό έχει θετικά και αρνητικά στοιχεία», είπε ο κ. Μίχαλος. «Εμείς όμως μπορούμε να το βελτιώσουμε και να το προσαρμόσουμε στις ανάγκες μας, με ένα βασικό στόχο. Να μειώσουμε δραστικά το χρέος μας και να βγούμε τώρα από το Μνημόνιο και την ασφυκτική επιτήρηση των δανειστών μας. Το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει την εκχώρηση σε τρίτους δημόσιας περιουσίας μας και την πώλησή της, χωρίς όμως ουσιαστική ελληνική συμμετοχή. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Το σχέδιο αυτό πρέπει να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί όπως πραγματικά πρέπει.

Με ελληνική συμμετοχή και βέβαια, οι όποιες ιδιωτικοποιήσεις γίνουν να γίνουν στην πραγματική τους αξία. Έτσι η χώρα μας θα μπορέσει να εξοφλήσει άμεσα το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους της και ταυτόχρονα να τερματίσει την ασφυκτική παρουσία των δανειστών στη χώρα μας», ανέφερε.

Είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, δεν κάνει λόγο για «αλλαγή του μείγματος» της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής και καταθέτει την συγκεκριμένη πρόταση φροντίζοντας να επισημάνει σχεδόν σε κάθε παράγραφο την υποστήριξη της από ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προσερχόμενος στο Μέγαρο Μουσική δήλωσε πως «απόψε βραβεύουμε την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, τον ανταγωνισμό, την εξωστρέφεια. Όλα όσα χρειάζεται η χώρα μας για να προχωρήσει και να κάνει την μεγάλη επανεκκίνηση. Κι αυτό αποδεικνύει ότι οι έλληνες μπορούν».

Συγκεκριμένα οι προτάσεις του κ. Μίχαλου είναι:

- Την κατάρτιση αναλυτικού πίνακα με τα προς αξιοποίηση περιουσιακά στοιχεία του κράτους, με εξαίρεση τα πάσης φύσεως πολιτιστικά αγαθά και δίκτυα, που θα εγκριθεί από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών μας δυνάμεων. Με τον όρο «αξιοποίηση» εννοεί α) την άμεση ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιριών ή συμμετοχών του κράτους σε εταιρίες, β) τη μίσθωση ακινήτων και γ) την εκχώρηση δικαιώματος εκμετάλλευσης για 49 ως 99 χρόνια, κατά περίπτωση, σε οικοπέδα, λιμανια αεροδρόμια, ακτογραμμές, οδικούς άξονες, μεταλλεία κ.α.

- Την ταχύτατη προώθηση των διαδικασιών αξιοποίησης των κρατικών περιουσιακών στοιχείων, οι οποίες θα επιταχυνθούν αν έχει προηγηθεί ευρύτατη πολιτική συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει την ταχεία υιοθέτηση απλού συστήματος αδειοδότησης και αντιγραφειοκρα
Keywords
Τυχαία Θέματα