Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Μέρκελ προς Σαμαρά: «Και τι ζητάς;»

Για πρώτη φορά από την ώρα που, εδώ και ενάμιση χρόνο, ξεκίνησε η ελληνική περιπέτεια, η Γερμανία και η περί το Βερολίνο νέα «Ιερά Εξέταση», αναγκάστηκε χθες, δια στόματος της ίδιας της κυρίας Μέρκελ, να υποβάλει ένα ερώτημα που ως τώρα ήταν εντελώς αδιανόητο, απευθυνόμενη
στον Αντώνη Σαμαρά: «Και τι ζητάς;», του είπε…


Αν ο κ. Παπανδρέου είχε καταφέρει σε αυτό τον ενάμιση χρόνο να του απευθύνουν έστω και άπαξ το ίδιο ερώτημα, που στον κ. Σαμαρά αναγκάστηκαν να το υποβάλλουν εντός λίγων ωρών, σήμερα όλα θα ήταν διαφορετικά τόσο για την Ελλάδα, όσο και για ολόκληρη την ευρωζώνη…

Οι πρωτοφανείς στην ιστορία της Ευρωπαικής Ενωσης πιέσεις που ασκήθηκαν χθες στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας κατά τις εργασίες του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος στις Βρυξέλλες, με σκοπό να πειστεί να συναινέσει στη γραμμή που επιβάλλει η Τρόικα και έχει πλήρως υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση, δεν κατάφεραν το στόχο τους: ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, δεν κάμφθηκε. Αντίθετα, ανάγκασε την «Ιερά Εξέταση» να τον ρωτήσει για την… αίρεσή του και νομιμοποίησε πλέον το διάλογο με τις θέσεις του.

Ο «Μπαμπούλας της Ευρώπης», όπως χαρακτηρίστηκε από Γερμανούς, που υποτίθεται ότι απειλεί με τη στάση του «να τινάξει το ευρώ στον αέρα» βρέθηκε απέναντι σε καταιγισμό πυρών, που προέρχονταν από την ίδια τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Ευρωπαίκης Επιτροπής κ. Μπαρόζο, τον πρόεδρο της ΕΕ κ. Ρομπάι, αλλά και σειρά πρωθυπουργών χωρών μελών της ευρωζώνης. Όμως, ο κ. Σαμαράς, δεν έκανε πίσω απέναντι σε όλον αυτό τον κατακλυσμό. Αποτέλεσμα; Αυτή, ήταν η πρώτη ημέρα, η έναρξη της επαναδιαπραγμάτευσης.

Ποιοι στήριξαν τη στάση του κυρίου Σαμαρά είτε άμεσα είτε έμμεσα; Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, που κάτι ξέρει η χώρα του από όλα αυτά, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός που επίσης κάτι ξέρει, και ο αρχηγός του ισπανικού «αδελφού» κόμματος, ο οποίος απειλείται να… μάθει…

Αυτό το «Και τι ζητάς;» της κυρίας Μέρκελ στον άνθρωπο που δήθεν απειλεί να καταστρέψει το ευρώ, θα έπρεπε να χαιρετιστεί στην Ελλάδα ως νίκη της χώρας. Αλλωστε, πήγε ήδη κι ένα βήμα πιο πέρα: «Πείτε μας δυο πράγματα που θα θέλατε», ρώτησε ξανά η κυρία Μέρκελ. Και πήρε την απάντηση, ενώ από τη δύσκολη θέση ανέλαβε να την βγάλει ο κ. Μπαρόζο, ο οποίος, όταν άκουσε για την ευρωπαική χρηματοδότητη, δήλωσε ότι η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα είναι ήδη αρκετά επιβαρυμένη: εκεί, το αν κινδυνεύει το ευρώ ή όχι με διάλυση, ως δια μαγείας καθίσταται ξαφνικά δευτερεύον ζήτημα…


Προφανώς, η κυρία Μέρκελ, εκτός από τον κ. Σαμαρά, δεν άκουσε ούτε τον προκάτοχό της Χέλμουτ Σμιτ, ο οποίος, λίγες ώρες πριν είχε για πολλοστή φορά παρέμβει στο ελληνικό πρόβλημα λέγοντας ότι η Ευρωπαική Ενωση πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα «με κάθε τρόπο», για να συνεχίσει: «Αυτό ισχύει και για την ακραία περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση θα κηρύξει αδυναμία πληρωμών έναντι των ξένων πιστωτών της. Ακόμα και τότε – και μάλιστα
Keywords
Τυχαία Θέματα