Ο ΑΓΙΟΣ ΙΟΥΣΤΙΝΟΣ (ΠΟΠΟΒΙΤΣ) ΚΑΙ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

Αν μέρος του λόγου του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου την 1ην Ιανουαρίου ενέπνευσε τους πιστούς με την ορθόδοξη και λίαν πνευματική φύση του περιεχόμενου του, και αν η αναφορά του στη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας δημιουργεί εύλογες απορίες, η ανακήρυξη του 2012 ως έτους προς τιμή δύο διακεκριμένων Οικουμενιστών Πατριαρχών του Ιωακείμ Γ΄και του Αθηναγόρα προκαλεί βαθύτατη θλίψη στους.....
πιστούς.

"ΟΙ ΑΝΑΔΕΝΔΡΑΔΕΣ" ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ

Η εγκύκλιος
του Οικουμενικού Πατριαρχείου του 1902, με την οποία ο μακαριστός Πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄έκανε αναφορά στον Παπισμό και στον Προτεσταντισμό ως “αναδενδράδες” του χριστιανισμού, δείχνει ότι ο αοίδιμος Πατριάρχης εγκολπώθηκε αυτούσια τη Θεολογία του Α΄ Συνεδρίου του Αγγλικανών στο Λάμπεθ όπου διατυπώθηκε η διαβόητη “θεολογία των κλάδων”. Οτι δηλαδή πρέπει να ενωθούν όλοι οι κλάδοι του χριστιανισμού για να απαρτισθεί η Una Sancta. Οτι η θεολογία αυτή αντίκειται ευθέως προς τη διδασκαλία της Εκκλησίας και προς το Σύμβολο της πίστεως ούτε που χρειάζεται να αναλυθεί, όπως δεν χρειάζεται να υπογραμμισθεί ότι παραπέμπει ευθέως στην κακοδοξία του Σεβ. Μεσσηνίας περί “της διηρημένης Εκκλησίας”.

Επομένως προς τι οι εκδηλώσεις προς τιμήν του αοίδιμου Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄αφού εγκαλείται γι’ αυτή την κακόδοξη εγκύκλιο;

ΓΙΑΤΙ ΤΙΜΑΤΑΙ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ;

Αν η αφιέρωση του έτους 2012 προς τιμήν του αοίδιμου Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄βάζει τους πιστούς σε θλιβερές σκέψεις, η αφιέρωση της χρονιάς στον αοίδιμο Πατριάρχη Αθηναγόρα προκαλεί ανείπωτη οδύνη.

Ούτε στην αντικανονική άρση των αναθεμάτων θα αναφερθούμε, ούτε στη “διακοινωνία” που εφάμοζε ο αείμνηστος Αθηναγόρας. Ούτε στις αλλεπάλληλες προκλητικές και κακόδοξες διδασκαλίες του που κόντεψαν να ανατινάξουν στον αέρα την ενότητα της Εκκλησίας και να δημιουργήσουν απανωτά σχίσματα.

Επομένως γιατί αφιερώνεται το 2012 στον Πατριάρχη Αθηναγόρα, αφού στην πραγματικότητα ουδείς μπορεί να εξηγήσει γιατί το όνομά του δεν προστέθηκε στον κατάλογο των αναθεμάτων της Κυριακής της Ορθοδοξίας;

Αυτά είναι παγκοίνως γνωστά και τα έχουμε κατ’ επανάληψη αναλύσει.

Ο ΑΓΙΟΣ ΙΟΥΣΤΙΝΟΣ (ΠΟΠΟΒΙΤΣ) ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ

Θα περιοριστούμε εδώ μόνον να καταγράψουμε τι μας είπε ο Αγιος Ιουστίνος (Πόποβιτς) για τον αοίδιμο Πατριάρχη Αθηναγόρα.

Οταν τον επισκεφθήκαμε στο Τσέλιε - με τον τότε συμφοιτητή μου και νυν αρχισυντάκτη του περιοδικού “Ορθόδοξη Μαρτυρία” - εκφραστικού οργάνου του Παγκύπριου Συλλόγου των “Φίλων του Αγίου Ορους” κ. Ανδρέα Κυριακού - τον ρωτήσαμε για το Οικουμενικό Πατριαρχείο προς το οποίο εξέφρασε τη βαθύτατη του εκτίμηση.

Οταν όμως η αναφορά της συζήτησης στράφηκε προς το πρόσωπο του αοίδιμου Πατριάρχη Αθηναγόρα η ομάδα των προσκυνητών που πήγε να τον επισκεφθεί στο Τσέλιε δοκίμασε συγκλονισμό ψυχής όταν είδε την αντίδραση του Αγίου Ιουστίνου.

Να σημειώσω ότι ο Α
Keywords
Αναζητήσεις
αθηναγορας πατριαρχης, αγιος ιουστινος ποποβιτσ για αθηναγορα
Τυχαία Θέματα