ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ:"Μερικοί έγιναν επαγγελματίες υπουργοί"

Συνέντευξη στην "Ελευθερία" Λάρισας

Με τη νέα κυβέρνηση θα λυθούν αμέσως τα όποια αδιέξοδα είχαν συσσωρευτεί με την προηγούμενη κυβέρνηση;
Η πολιτική αυτής της κυβέρνησης δεν έχει την έγκριση του λαού. Δεν έχουν ούτε τα πρόσωπα με προεξέχοντα τον πρωθυπουργό. Κατά τη γνώμη μου, τα καινούργια στοιχεία της....
είναι τρία

Δηλαδή; Πιο είναι το πρώτο; Αφορά το ΠΑΣΟΚ;
Η συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με την ακροδεξιά. Πριν 15 χρόνια η ΕΕ προωθούσε
την απομόνωση της Αυστρίας από την Ευρωπαϊκή Οικογένεια διότι συμμετείχε στην κυβέρνησή της ο ακροδεξιός Heider. Σήμερα η ΕΕ ανέχεται μια τέτοια συμμετοχή προκειμένου να επιβάλει την Ύπατη Αρμοστία στη χώρα. Αυτό είναι πολύ ενδεικτικό των αλλαγών που έγιναν στην ΕΕ. Αλλά, πράγμα ακόμα χειρότερο, των αρνητικών εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ. Έχουν ταυτίσει το εθνικό συμφέρον με τις καρέκλες τους. Μερικοί έγιναν επαγγελματίες υπουργοί. Τέλος, νομίζω ότι θα έπρεπε να ντρέπονται εκείνοι που χαριεντίζονται με την ακροδεξιά στα κυβερνητικά έδρανα.

Το δεύτερο αφορά τη ΝΔ;
Ναι. Αφορά την υποχώρηση της ΝΔ από την αμφίσημη θέση της ως προς το μνημόνιο, την τρόικα, την δανειακή σύμβαση. Προηγούμενα αμφιταλαντευόταν στα λόγια και αρκούντος στην πρακτική της. Τώρα η συμμετοχή της είναι σαφής, ενώ ταλαντεύεται -μπρος πίσω- μόνο στα λόγια.

Και το τρίτο; Η κυβέρνηση;
Το τρίτο είναι ο τρόπος υλοποίησης των σχεδίων της διαπλοκής για κυβερνήσεις «εθνικής σωτηρίας τεχνοκρατών» ή κομματικών συνεργασιών. Εντέλει, προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά της προώθησε μια κυβέρνηση με ολίγη χρονική συνεργασία και ολίγους τεχνοκράτες. Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας είναι ο αγαπημένος τους. Τον λόγο θα τον δούμε πιθανά στο ζήτημα των «προνομιούχων μετοχών» των τραπεζιτών. Αν θα ανταποκριθεί στην επιθυμία τους να βάλει μεν το δημόσιο 10 φορές τα λεφτά που αξίζουν οι τράπεζες, με εξωτερικό δανεισμό και αύξηση χρέους, αλλά εκείνοι χωρίς να ανοίξουν τις τσέπες τους να διατηρήσουν τη διεύθυνσή τους.

Εκτιμάτε πώς το επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα θα τεθεί και επίσημα θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ;
Ο Γ.Παπανδρέου πήρε μια μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία με την οποία θα μπορούσε να είχε τσακίσει την διαπλοκή και την εξουσία 5 οικογενειών στην Ελλάδα. Δεν το έκανε. Υποτάχτηκε σε αυτές. Είναι φυσιολογικό τώρα που δεν έχει την κυβερνητική εξουσία στα χέριά του, οι επίδοξοι διάδοχοι να ανοίξουν θέμα διαδοχής. Προς το παρόν μαζεύουν δυνάμεις. Δυστυχώς το πολιτικό προσωπικό και σύστημα, όπως δείχνω στο υπό έκδοση βιβλίο μου «Η Πολιτική στην Εποχή του Μνημονίου» δεν είναι σε θέση να παράγει μια πρωτότυπη ιδέα, να γεννήσει σχέδια λύτρωσης της χώρας. Αντιθέτως, στην εσωκομματική μάχη και ίντριγκα είναι όλοι τους ειδικοί.

Πιστεύετε πως ο Γιώργος Παπανδρέου έχει αποφασίσει να αφήσει το κόμμα ή συμβαίνει το αντίθετο; Μπορεί να πάει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εθνικές εκλογές με υποψήφιο εκ νέου τον Γιώργο Παπανδρέου;
Νομίζω ότι ο Παπανδρέου σκέφτεται και πιθανά να θέλει να στις επόμενες εκλογές. Θα
Keywords
Τυχαία Θέματα