Νεκρός ο Μπιν Λάντεν

Νεκρός ο πλέον καταζητούμενος τρομοκράτης του κόσμου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε νωρίς το πρωί της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) ότι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν, σκοτώθηκε σε επιχείρηση "υπό την ηγεσία" των ΗΠΑ στο Πακιστάν. Λίγο νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο CNN είχε αναφέρει
ότι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα σκοτώθηκε σε μία έπαυλη έξω από την πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ. «Είμαι σε θέση να ανακοινώσω στους Αμερικανούς και....
σε όλο τον κόσμο ότι οι ΗΠΑ ηγήθηκαν της επιχείρησης που οδήγησε στο θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, επικεφαλής της αλ Κάιντα, ένος τρομοκράτη που ευθύνεται για τη δολοφονία χιλιάδων αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών», δήλωσε ο Ομπάμα στο έκτακτο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό από το Λευκό Οίκο.

Κανένας Αμερικανός δεν έχασε τη ζωή του στη διάρκεια της επιχείρησης, όπως επεσήμανε ο Ομπάμα, ενώ λήφθηκαν όλα τα μέτρα ώστε να μην υπάρξουν θύματα μεταξύ των πολιτών. «Aποδόθηκε δικαιοσύνη», υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκε επίσης ένας γιος του Μπιν Λάντεν και τρεις μαχητές της Αλ Κάιντα.

Εν τω μεταξύ, Αμερικανός αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι για τη σορό του ηγέτη της Αλ Κάιντα ακολουθείται η ισλαμική παράδοση.

Χιλιάδες Αμερικανοί συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Λευκό Οίκο για να εκφράσουν τη χαρά τους φωνάζοντας "ΗΠΑ, ΗΠΑ" την ώρα που ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωνε το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, όπως μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Κάτοκοι της Ουάσινγκτον συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα μπροστά στο Λευκό Οίκο κρατώντας αμερικανικές σημαίες για να γιορτάσουν την ανακοίνωση του θανάτου του επικεφαλής της αλ Κάιντα, που ευθύνεται για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο 3.000 ανθρώπων.

Όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο, το πλήθος τραγούδησε μία άσεμνη εκδοχή του αμερικανικού εθνικού ύμνου. Ας σημειωθεί ότι η αμερικανική γερουσία είχε επικηρύξει τον Μπιν Λάντεν για 50 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο οποίος έκανε λόγο για "κοσμοϊστορικό επίτευγμα" είχε δώσει εντολή να συλληφθεί ή να δολοφονηθεί. "Ο πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία συνεχίζεται αλλά απόψε η Αμερική έστειλε ένα μήνυμα: Όσο χρόνο κι αν πάρει η Δικαιοσύνη θα αποδοθεί" τόνισε ο Τζωρτζ Μπους.

Την ελπίδα ότι ο θάνατος το Μπιν Λάντεν θα παρηγορήσει όσους έχασαν δικούς τους ανθρώπους στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, εξέφρασε ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Την εκτίμηση ότι ο θάνατος του Μπιν Λάντεν "θα φέρει μεγάλη ανακούφιση σε όλο τον κόσμο" εξέφρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέηβιντ Κάμερον.

Την ίδια ώρα το Στέητ Ντιπάρτμεντ εκφράζει φόβους για νέο κύμα αντι-αμερικανικής βίας που ενδέχεται να ακολουθήσει το θάνατο του Μπιν Λάντεν. Μάλιστα εκδόθηκε και ταξιδιωτική οδηγία για τους αμερικανούς πολίτες σε όλο τον κόσμο, ενώ οι αμερικανικές αρχές καλούν όσους αμερικανούς διαμένουν σε χώρες,
Keywords
Τυχαία Θέματα