Να σπάσει η Ε.Ε. τη σπείρα των κερδοσκόπων στις χρηματαγορές

Λάθος τακτική στο θέμα της Ελλάδας. Αυτός είναι ο τίτλος κύριου άρθρου της εφημερίδας Financial Times Deutschland.
Βρίσκουμε το άρθρο πολύ ενδιαφέρον γι΄αυτό και το παραθέτουμε αυτούσιο.
Είναι τρομακτικό και.....
να το σκέφτεται κανείς, πόσο ελάχιστα έχουν διδαχθεί μερικοί γερμανοί πολιτικοί. Ακόμη και ο τελευταίος οπαδός της πολιτικής απειλών και τιμωρίας θα έπρεπε να έχει καταλάβει ότι η στρατηγική αυτή στην περίπτωση
της Ελλάδας έχει παταγωδώς αποτύχει.
Και όμως μερικοί σκληροπυρηνικοί της των Χριστιανοδημοκρατών, επιμένουν στη συνέχιση αυτής της τακτικής: Απαιτούν από τους Έλληνες και νέα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα για την απαιτούμενη οικονομική βοήθεια, αν και αυτός είναι ο δρόμος που οδηγεί στη χρεοκοπία.
Μπορεί να είναι κατά μια έννοια ανθρώπινο, να θέλει κανείς να τιμωρηθούν οι Έλληνες για την επί χρόνια ακολουθούμενη πολιτική χρεών. Όμως από οικονομικής πλευράς η τακτική αυτή είναι εντελώς λανθασμένη, διότι επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Αυτό δείχνει η ματιά τους προηγούμενους μήνες: Κάτω από την πίεση της Ε.Ε. και το ΔΝΤ και παρά την ισχυρή αντίδραση στο εσωτερικό της χώρας, η ελληνική κυβέρνηση εφάρμοσε το σκληρότερο και μεγαλύτερο δημοσιονομικό πρόγραμμα στην ιστορία της χώρας. Φυσικά ελάχιστα απέφερε. Πως θα μπορούσε άλλωστε;
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού μετριέται σε συνάρτηση με την απόδοση της οικονομίας. Και αυτή τον προηγούμενο χρόνο, εξαιτίας των δρακόντειων δημοσιονομικών μέτρων, συρρικνώθηκε κατά 4,5%. Αν η βάση αυτής της οικονομικής πολιτικής οδηγεί στη συρρίκνωση, πρόσθετες σκληρότερες περικοπές και απειλές δεν βοηθούν. Αντίθετα: Τα μέτρα αυτά οδηγούν σε οικονομική και κοινωνική καταστροφή. Αυτό διδάσκει και το ιστορικό παράδειγμα της Γερμανίας την περίοδο του μεσοπολέμου.
Αυτό το δίλημμα φαίνεται να το έχουν κατανοήσει και οι περισσότεροι επενδυτές των χρηματαγορών, την κρίση των οποίων οι φίλοι της τιμωρίας και τον απειλών επικαλούνται. Η Ανακοίνωση όλο και νέων πακέτων δημοσιονομικών μέτρων, δεν δείχνει πια καμία θετική επίδραση. Ακόμη και οι οίκοι αξιολόγησης τονίζουν πόση σημασία έχει, να αρχίσει επιτέλους η ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. Με νέα πακέτα περικοπών αυτό δεν θα επιτευχθεί.
Ιδιαίτερα εξοργιστικό είναι, ότι οι δηλώσεις Χριστιανοδημοκρατών πολιτικών, προκαλούν αμφιβολία για εσωτερική αλληλεγγύη στην Ε.Ε..
Για να βγουν οι Έλληνες από το χάος, χρειάζονται, πρώτα απ΄ όλα ανάπτυξη και την αποφασιστικότητα των ευρωπαίων ετέρων, να σπάσει η σπείρα των κερδοσκόπων στις χρηματαγορές. Αυτό δεν επιτυγχάνεται με απειλές για τιμωρία και νέα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, αλλά μόνο μια κοινή επίδειξη δύναμης και σε συνδυασμό με την ανάλογη αδιάλλακτη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μέχρι σήμερα από αυτά ελάχιστα έχουν γίνει.

http://www.kentri.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα