Μήνυμα προς τους επενδυτές : Ξεχωρίστε το “θόρυβο” από την ουσία

Του Larry Μ. Elkin (ΒΙ)

Αν θέλετε να είστε ένας επιτυχημένος μακροπρόθεσμος επενδυτής, θα πρέπει να διακρίνετε τις πραγματικές ειδήσεις από τον υπόλοιπο «σάλο».

Ο προηγούμενος μήνας ήταν όντως ένας «θορυβώδης» μήνας. Οι Έλληνες ψηφοφόροι φαίνεται ότι υιοθέτησαν την πολιτική της Nancy Reagan στην......
απόφαση να πουν όχι στους πιστωτές τους. Προς τα τέλη Μαΐου, οι ηγέτες του γκρουπ των χωρών του G-8 συγκεντρώθηκαν στο Καμπ Ντέιβιντ
και προσπάθησαν να πείσουν την Άνγκελα Μέρκελ για κάποια αλλαγή στη μέχρι τώρα αδιάλλακτη στάση της. Οι παγκόσμιες αγορές έχουν υποστεί μία οξεία αδράνεια κινήσεων για εβδομάδες. Επίσης, στα τέλη του ίδιου μήνα, μία νεοσύστατη εταιρεία στις ΗΠΑ, έγινε δημόσια.

Τι μάθαμε από αυτό τον θόρυβο; Μόνο δύο μικρά γεγονότα, μπορώ να ξεχωρίσω τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Γεγονός Νο 1: Η αποτίμηση του Facebook είναι μεγαλύτερη από την συνολική αντίστοιχη της Ελλάδας.

Γεγονός Νο 2: Η διαφορά δεν είναι και τόσο μεγάλη για το αμερικανικό χρηματιστήριο για την IPO του Facebook όσο κάποιοι ήθελαν να πιστέψουμε.

Ξέρω ότι ακούγεται κάπως περίεργο, αλλά υπάρχει κάτι αξιοσημείωτο εδώ.

Η Ελλάδα, με τη μικρή και σχεδόν πτωχευμένη οικονομία της, έχει οδηγήσει τις παγκόσμιες αγορές σε μία «υστερία» λόγω των φόβων που προκαλούνται από την πιθανή έξοδό της από το ευρώ και η οποία θα μας επιστρέψει στις σκοτεινές ημέρες του 2008, όπου κανένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στον κόσμο δεν φαινόταν αξιόπιστο. Η απόδοση του 10τών αμερικανικών κρατικών ομολόγων έφθασε σε ρεκόρ χαμηλών της τάξης του 1,7% τον προηγούμενο μήνα. Η εν λόγω εξέλιξη, είναι ένα σημάδι της απογοήτευσης των επενδυτών να «φυγαδέψουν» τα χρήματά τους σε ένα μάλλον ασφαλές μέρος για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και αν το κεφάλαιό τους δεν τους αποφέρουν κανένα κέρδος μετά την αφαίρεση και του πληθωρισμού.

Ωστόσο, με τα $ 38 ανά μετοχή ως τιμή προσφοράς για το Facebook για τη διάθεση περισσότερων από $ 100 δις, οι επενδυτές που μετείχαν στην αρχική δημόσια προσφορά της εταιρείας εκτιμούν ότι σχεδόν τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά για τον κορυφαίο κοινωνικό δίκτυο, και ότι ο Mark Zuckerberg θα τα πάει πολύ καλύτερα τόσο επιχειρηματικά όσο και προσωπικά από τις αρχικές προβλέψεις του.

Το γεγονός ότι δεν υπήρχε κάποια αύξηση στην τιμή της μετοχής του Facebook μετά τη δημόσια εγγραφή δεν σημαίνει ότι η προσφορά απέτυχε.

Το Facebook συμμετέχει στην ίδια παγκόσμια οικονομία όπως δραστηριοποιείται και κάθε άλλη εταιρεία. Εάν το σύστημα αποτύχει για όλους τους άλλους, θα συμπαρασύρει τον Zuckerberg και τους υποστηρικτές του εξίσου. Εάν αυτή η προσφορά είχε λάβει χώρα στα τέλη του 2008, όταν πραγματικά υπήρχε ο κίνδυνος ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα καταρρεύσουν σαν «ντόμινο», η όλη διαδικασία της δημόσιας εγγραφής, αναπόφευκτα, θα έπεφτε στο κενό. Οι ανάδοχοι του κινδύνου δεν θα ήταν σε θέση να μετακινήσουν την τιμή της μετοχής σχεδόν σε οποιαδήποτε επίπεδο.

Σε κάπ
Keywords
Τυχαία Θέματα