Μία χώρα που δε μετάνιωσε ποτέ για το ευρώ

Του Paul Ames (CN)

Όντως … πρόκειται για χώρα της ευρωζώνης σε μία κατάσταση που – τουλάχιστον - δεν έχουμε συνηθίσει …

Έχουν περάσει δεκαέξι μήνες από την ένταξή της στο «μπλοκ» των χωρών του κοινού νομίσματος και η οικονομία της Εσθονίας ανθεί. Συγκεκριμένα, η....
χώρα έχει βιώσει μία αύξηση στην ανάπτυξή της κατά 7,6% σε σχέση με πέρυσι, ξεπερνώντας στο πενταπλάσιο τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Η Εσθονία είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης με δημοσιονομικό πλεόνασμα. Το
εθνικό της χρέος ανέρχεται μόλις στο 6% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με το 81% της «ενάρετης» Γερμανίας, ή το 165% της Ελλάδας.

Οι Εσθονοί καταναλωτές κατακλύζουν τα καταστήματα σκανδιναβικού στυλ και τα νέα εστιατόρια στο Ταλίν, τη μεσαιωνική πρωτεύουσα της χώρας, ενώ παράλληλα, οι πρωτοποριακές εταιρείες τεχνολογίας διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να βρουν ανθρώπους να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας που προσφέρουν.

Φαίνεται λοιπόν ότι όλα αυτά απέχουν μακράν από την επικρατούσα κατήφεια της υπόλοιπης Ευρώπης.

Το επίτευγμα αυτό της Εσθονίας είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτο αν σκεφτεί κανείς ότι ήταν μία από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Συγκεκριμένα, τη διετία 2008-2009, η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 18%. Έχουμε να κάνουμε με μία μεγαλύτερη συρρίκνωση ακόμα και από αυτήν της Ελλάδας η οποία κλυδωνίζεται τα τελευταία πέντε χρόνια.

Πώς επανέκαμψε, λοιπόν, η χώρα αυτή; «Μπορώ να απαντήσω με μία λέξη: Λιτότητα, λιτότητα και πάλι λιτότητα» λέει ο Peeter Koppel, στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων της τράπεζας “SEB”.

Mία τριετής επώδυνη κυβερνητική πολιτική, ήταν το «μυστικό όπλο» της χώρας, κάτι που δεν είναι ακριβώς εκείνο που θέλουν να ακούσουν οι Ευρωπαίοι που κατοικούν στα νοτιότερα της Ευρωζώνης.

Σε ένα πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαίων και των Βορειοαμερικανών νομοθετών στο Ταλίν, ο Koppel επιπλήχθηκε από Γάλλους και Ιταλούς βουλευτές, όταν πρότεινε πως οι Ευρωπαίοι έπρεπε να προετοιμαστούν για μία «αναπόφευκτη» πτώση του βιοτικού επιπέδου, των μισθών και της ασφάλειας των θέσεων εργασίας, προκειμένου οι χώρες τους να ξεφύγουν από την κρίση του χρέους στην οποία έχουν περιέλθει.

Ενώ οι περικοπές των δαπανών έχουν προκαλέσει απεργίες, κοινωνικές αναταραχές και ανατροπές των κυβερνήσεων σε χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ελλάδα, οι Εσθονοί έχουν υποστεί μερικά από τα σκληρότερα μέτρα λιτότητας. Οι ίδιοι ακόμη και τώρα επανεκλέγουν εκείνους τους πολιτικούς που τους επέβαλλαν αυτά τα μέτρα.

«Ήταν πολύ δύσκολο, αλλά τα καταφέραμε», εξηγεί ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Juhan Parts.

«Όλοι έπρεπε να συνεισφέρουν από κάτι. Οι μισθοί που καταβάλλονταν από τον κρατικό προϋπολογισμό ήταν όλοι κομμένοι, και συγκεκριμένα των υπουργών κατά 20% και των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%» ανέφερε σε σχετικές του δηλώσεις στo“Globalpost”.

«Υπό κανονικές συνθήκες, οι περικοπές των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και
Keywords
Τυχαία Θέματα