Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος, υποστηρίζει το Der Spiegel, επικαλούμενο την έκθεση βιωσιμότητας της τρόικας

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει με δημοσίευμά του το περιοδικό Der Spiegel που το προδημοσιεύει στην ηλεκτρονική του διεύθυνση. Μάλιστα, παραθέτοντας δηλώσεις του κοινοτικού επιτρόπου, κ. Όλι Ρεν, υπογραμμίζει πως η Ελλάδα βρίσκεται σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση.
Στο άρθρο επισημαίνεται πως το ΔΝΤ
λαμβάνει σοβαρά υπ' όψιν όλα όσα είχε πει πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Γιούνγκερ σχετικά με την χορήγηση της πέμπτης δόσης του δανείου, ο οποίος είχε τονίσει πως όλα θα εξαρτηθούν από το....
αποτέλεσμα της μελέτης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με στα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το περιοδικό, η συγκεκριμένη μελέτη βιωσιμότητας θα αναφέρει πως η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να επιτύχει κανέναν από τους στόχους που είχαν τεθεί με το μνημόνιο. Τα φορολογικά έσοδα εξακολουθούν να υστερούν έναντι των προβλέψεων και της ποσών που είχαν προϋπολογίσει και επιπλέον το έλλειμμα διευρύνεται γιατί η ελληνική κυβέρνηση δαπανώ μεγαλύτερα ποσά από όσα είχαν συμφωνηθεί με την τρόικα. «το πρόβλημα ενδεχομένως να έχει μοιραία εξέλιξη, προειδοποιούν», όπως αναφέρει το περιοδικό, «οι εκπρόσωποι της τρόικα που έχουν αναλάβει τη σύνταξη της μελέτης. Τονίζεται δε πως η Ελλάδα είναι αδύνατο να καταφέρει να αποσπάσει από την διεθνή αγορά το ποσό των 25 δισ. Ευρώ που χρειάζεται για να καλύψει τις υποχρεώσεις της.

Η τρόικα, επισημαίνεται στο επίμαχο δημοσίευμα, πιέζει την ελληνική κυβέρνηση για περαιτέρω αποκρατικοποιήσεις και αυξήσεις της δφορολογίας ως μέτρα για την μείωση των ελλειμμάτων, αρκεί βεβαίως, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά να διασφαλιστεί η είσπραξη των όρων, ενώ στην έκθεση βιωσιμότητας θα σημειώνεται από την τρόικα πως η κρατική περιουσία που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων γη (νησιά) και επιχειρήσεις, έχει αποτιμηθεί στα 300 δισ. ευρώ.

Πάντως, το περιοδικό φιλοξενεί και δηλώσεις του υπουργού των Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ανρείται πως έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις και η σύνταξη της έκθεσης βιωσιμότητας της τρόικας για την ελληνική οικονομία, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα γίνει τις προσεχείς ημέρες και σημειώνει πως «έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως οι αναφορές της τρόικας θα είναι θετικές για την ελληνική οικονομία»

Στη συνέχεια το περιοδικό αναφέρεται στην φρενίτιδα που κατέλαβε τους έλληνες τις προηγούμενες ημέρες με την ανάληψη μεγάλων χρηματικών ποσών από τις τράπεζες, φοβούμενοι το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή και της εγκατάλειψης του ευρώ, ενώ γίνεται αναφορά και την συνάντηση της Παρασκευής υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το άκαρπο αποτέλεσμά της.

Το πλήρες κείμενο στην γερμανική γλώσσα είναι το εξής:

Alarm in Athens: After SPIEGEL information has a team of experts the previous Greek austerity program a failure. EU Monetary Affairs Commissioner Rehn threatening to halt aid - and warns of a "very serious situation."

Hamburg - It is a clear warning to the Greek government: Because of the lack
Keywords
Τυχαία Θέματα