Με ορίζοντα τον Σεπτέμβριο κινείται η κυβέρνηση

Με ορίζοντα τον Σεπτέμβριο κινείται πλέον η κυβέρνηση, καθώς οι διεργασίες για τη νέα δανειακή βοήθεια αναμένεται να συνεχιστούν αρκετές εβδομάδες.

Το συμβούλιο του Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση της 5ης δόσης των 8,7 δισεκατομμυρίων ευρώ έως τις 15 Ιουλίου, άφησε όμως έναν αστερίσκο, αναφέροντας ότι προϋπόθεση είναι να δώσει και...
το ΔΝΤ την έγκριση για τα 3,3 δισ. ευρώ που του αναλογούν, στις 8 Ιουλίου.

Στο κοινό ανακοινωθέν
δεν αναφέρεται οποιαδήποτε δέσμευση της ΕΕ για τις εγγυήσεις που ζητά το Ταμείο, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας τους επόμενους 12 μήνες, προϋπόθεση την οποία έθεσε εξαρχής, τόσο για την εκταμίευση της δόσης, όσο και για να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο διάσωσης.

Όμως σε δική του ανακοίνωση το ΔΝΤ αφήνει να εννοηθεί ότι έλαβε δεσμεύσεις από πλευράς ΕΕ λέγοντας ότι «καλωσορίζει την δέσμευση του συμβουλίου του Eurogroup για την στρατηγική χρηματοδότησης που διασφαλίζει την κάλυψη του ελληνικού οικονομικού προγράμματος» ενώ ανέφερε ότι «το ΔΣ του Ταμείου θα εξετάσει την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της πέμπτης δόσης».

Επίσης το Eurogroup έχει ξεκινήσει ένα ασφυκτικό πρέσινγκ προς την Αθήνα, προκειμένου να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα και εμπρόθεσμα τόσο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, όσο και το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων. Όπως διαφαίνεται από το κοινό ανακοινωθέν, αυτό θα είναι και η βασική προϋπόθεση προκειμένου να δοθεί το νέο δάνειο στην Ελλάδα.

Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρεται στη δήλωση, στη χώρα μας θα έρθει πολυπληθές κλιμάκιο της τρόικας αλλά και εμπειρογνώμονες από άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί η πιστή εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί αλλά και να υλοποιηθούν άμεσα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση διέψευσε πριν από μερικές εβδομάδες δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για τοποθέτηση παρατηρητών και επιτρόπων σε όλα τα νευραλγικά πόστα, σε υπουργεία και δημοσίους οργανισμούς.

Όσο για το νέο δάνειο, το Eurogroup σημειώνει ότι η διαπραγμάτευση με τους ιδιώτες επενδυτές συνεχίζεται πάνω στην προϋπόθεση ότι η εθελοντική τους συμμετοχή δεν θα θεωρηθεί ως επιλεκτική χρεοκοπία. Αγκάθια στην τελική συμφωνία παραμένουν τα εξής:

- Το τελικό ποσό συμμετοχής των ιδιωτών.

- Η στάση που θα κρατήσουν οι οίκοι αξιολόγησης.

- Η στάση που θα τηρήσει το ΔΝΤ εάν κληθεί να καταβάλει χρηματική συνεισφορά άνω των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ (η αρχική συζήτηση ήταν για 20 δισ. ευρώ ενώ οι τελευταίες πληροφορίες το ανεβάζουν στα 35 δισ.). Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ καλείται να συμβάλει το ένα τρίτο των κονδυλίων.

- Ένα άλλο σημαντικό εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις για το νέο δάνειο είναι η απαίτηση των Φιλανδών για εμπράγματες εγγυήσεις (collaterals) από πλευράς Ελλάδας. Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι απορρίπτει το αίτημα, οι Φιλανδοί επιμένουν στις εγγυήσεις, εν
Keywords
Τυχαία Θέματα