Λευτέρη Αυγενάκη μετά τη διακομματική σύσκεψη με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ραγκούση

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που συγκάλεσε ο νέος Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Γ. Ραγκούσης, και με την παρουσία του αρμόδιου Υφυπουργού, κ. Γ. Μαγκριώτη, το πρωί της Τρίτης, 5 Ιουλίου, ο υπεύθυνος του τομέα Υποδομών της Δημοκρατικής Συμμαχίας και Βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε:
«Μετά το παρατεταμένο κατασκευαστικό «πάγωμα» των....
μεγάλων Αυτοκινητοδρόμων της χώρας που υλοποιούνται με Σύμβαση Παραχώρησης (συγκεκριμένα: (α) της Ολυμπίας
Οδού, (β) της Ιόνιας Οδού, (γ) του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος Ε65, (δ) του Αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου και (ε) του Αυτοκινητοδρόμου Μωρέα), ο κ. Ραγκούσης, διατύπωσε την πρόταση για τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής που θα συζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση των Συμβάσεων Παραχώρησης.
Ως Δημοκρατική Συμμαχία τασσόμαστε υπέρ της Διακομματικής Επιτροπής. Το κρίσιμο ερώτημα που προκύπτει είναι σε τι βάθος θα φτάσει η Επιτροπή αυτή αναφορικά με τους όρους των συμβάσεων, καθώς και ποιος μπορεί να είναι ο ακριβής ρόλος της. Βεβαίως, εκτιμάται ως θετική η αλλαγή αντίληψης από πλευράς ΠΑΣΟΚ για τα έργα που υλοποιούνται μέσω ΣΔΙΤ, κάτι που κατά το παρελθόν είχε «δαιμονοποιήσει».

Ωστόσο, κρίσιμο είναι ότι η επαναδιαπραγμάτευση πρόκειται να επιτείνει το πλήρες «πάγωμα» των 5 μεγαλύτερων έργων για τουλάχιστον 6 έως 7 μήνες ακόμη, τη στιγμή μάλιστα που κινδυνεύει με κατάρρευση όλος ο τεχνικός, κατασκευαστικός, μελετητικός κλάδος της χώρας μας. Επιπλέον, ξεκάθαρες επιφυλάξεις διατυπώσαμε για το χρονοδιάγραμμα, που θέτει η κυβέρνηση, μιας και οι πολλές εξαγγελίες και δηλώσεις της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου παραμένουν ανεκπλήρωτες και εκτός χρόνου, όπως αποδεικνύεται από την εξέλιξη των έργων.

Αναφορικά με την πολιτική των διοδίων, επισήμανα ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η παρούσα κατάσταση, να επανακαθοριστεί η λειτουργία των «ατάκτως ερριμένων» σταθμών και να υπάρξει κοστολόγηση με σαφείς, ενιαίους κανόνες.

Κλείνοντας τη συζήτηση, το ερώτημα που παρέμεινε ανοιχτό και χρήζει άμεσης απάντησης από πλευράς κυβέρνησης είναι εάν η ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών σκέφτεται να εφαρμόσει την τεχνογνωσία που έχει συγκεντρώσει από τις σε ισχύ Συμβάσεις Παραχώρησης για την άμεση κατασκευή και άλλων αναπτυξιακών έργων υποδομής της Περιφέρειας, όπως είναι ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης ή το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου, που είναι πιθανόν μικρότερου προϋπολογισμού, αλλά ίσης αναπτυξιακής σημασίας. Για τα παραπάνω έργα, διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά ότι η ηγεσία του Υπουργείου προσπαθεί να αγοράσει χρόνο προβάλλοντας αβάσιμα επιχειρήματα και αιτιάσεις».Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα