ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΑΒ

Αίθων – Οδυσσεύς Ναρλής

Τα τελευταία δημοσιεύματα περί ιδιωτικοποιήσεως πολλών ΔΕΚΟ μεταξύ των οποίων και της ΕΑΒ με το πρόσχημα αυτές να καταστούν ανταγωνιστικές με οδήγησε να εξετάσω βαθύτερα το θέμα της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των βάρβαρων περικοπών των μισθών που υπέστησαν όλοι οι εργαζόμενοι.
Ένας σημαντικός δείκτης ανταγωνιστικότητας για......
τις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας
είναι τα “Έσοδα ανά Εργαζόμενο” – ΕαΕ ή “Revenue per Employee”. Η σημασία αυτού του δείκτη, σε αντίθεση με το συμβατικό Revenue on Invested Capital – RoIC, έγκειται στο γεγονός ότι υπολογίζει την προστιθέμενη αξία που παράγει μια άϋλη επένδυση που είναι το προσωπικό, το οποίο όμως είναι δύσκολο να υπολογιστεί λογιστικά.
Άλλο πλεονέκτημα το δείκτη αυτού είναι ότι παραμένει ανεπηρέαστος από διαφορετικά λογιστικά πρότυπα ή λογιστικές παραδοχές που θα εφαρμόσει το οικονομικό επιτελείο κάθε επιχείρησης. Ο δείκτης αυτός είναι ο λόγος των εσόδων του ετήσιου ισολογισμού προς το σύνολο των εργαζομένων στην επιχείρηση, ήτοι ΕαΕ = Έσοδα Ισολογισμού / αριθμός εργαζομένων.
Σε πρόσφατη εισήγησή μου (http://hellads.wordpress.com/2011/02/15/εισηγηση-του-αιθωνα-ναρλη-στην-κοπη-τη/) για τα προβλήματα της ΕΑΒ, αναφέρθηκα στην αδυναμία της εταιρείας να φέρει εις πέρας τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Βάσει στοιχείων 2009 η ΕΑΒ έχει υπολειπόμενο έργο ύψους 625εκ.€ από παλαιότερες συμβατικές υποχρεώσεις που πρέπει να υλοποιήσει. Στην πραγματικότητα το έργο είναι πολύ περισσότερο αφού δεν έχουμε ακόμα στοιχεία για το 2010. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία αν θέλει να καθαρίσει το ανεκτέλεστο έργο μέχρι το 2013 θα πρέπει κάθε χρόνο να κάνει τζίρο 200εκ.€ περίπου με 1900 άτομα που της έχουν απομείνει μέχρι αυτήν τη στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι κάθε εργαζόμενος πρέπει να παράγει ένα έσοδο 110.000€ το χρόνο. Όμως πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η ΕΑΒ συντηρεί τα αεροσκάφη των ενόπλων μας δυνάμεων, ένα έργο που της αποφέρει τακτικό έσοδο 100εκ.€ περίπου κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι στα τρία έτη το ελάχιστο ανεκτέλεστο έργο που θα πρέπει να φέρει εις πέρας η εταιρεία θα είναι στην πραγματικότητα πάνω από 900εκ€! Δηλαδή η εταιρεία θα πρέπει να παρουσιάζει ετήσια έσοδα πάνω από 300εκ.€ κάθε χρόνο. Οπότε στην πραγματικότητα ο κάθε εργαζόμενος της ΕΑΒ πρέπει να δημιουργεί ελάχιστο ετήσιο έσοδο ύψους 158.000€ για την εταιρεία.

Σύμφωνα με τον ισολογισμό 2008 της ΕΑΒ, την εποχή δηλαδή που η εταιρεία απασχολούσε 2900 εργαζομένους τα έσοδα της ήταν 182εκ.€. Ως εκ τούτου τα έσοδα της ΕΑΒ ανά εργαζόμενο ήταν περίπου 63.000€. Στο σημείο αυτό έχει αξία να δούμε τη θέση της ΕΑΒ συγκριτικά στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, πάντα στον κλάδο της αεροδιαστημικής. Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη για λογαριασμό της Γεν/κης Δ/νσης Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής [1], το 2007 ο ευρωπαϊκός ΜΟ του δείκτη ΕαΕ για τον κλάδο της αεροδιαστημικής βιομηχανίας ήταν 255.000€. Ο δείκτης ΕαΕ της ισπανικής βιομηχα
Keywords
Τυχαία Θέματα